Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CEO της Dropbox: Κομμάτι του παρελθόντος οι 40 εργατοώρες

CEO της Dropbox: Κομμάτι του παρελθόντος οι 40 εργατοώρες

Περίπου δεκαοχτώ μήνες έχουν παρέλθει από τη στιγμή που η πανδημία υποχρέωσε μία μεγάλη μερίδα του πλανήτη να αλλάξει την καθημερινότητά της και μαζί σήμανε την εκκίνηση του μεγάλου πειράματος της τηλεργασίας. Πλέον, με τους περισσότερους υγειονομικούς περιορισμούς σε άρση και τα εμβόλια να παρέχουν μία μεγάλη ανακούφιση στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας, ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε φαίνεται να έχει αλλάξει σε μόνιμη βάση.

Με την άποψη αυτή φαίνεται πως συμφωνούν και τα διευθυντικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Dropbox, Drew Houston, ο οποίος προέβη στην τολμηρή δήλωση ότι η εβδομάδα των 40 ωρών μπορεί πλέον να αποτελεί ένα κομμάτι του παρελθόντος. Μιλώντας στο CNN, ο Houston δήλωσε πως με αφορμή την πανδημία, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις εξοντωτικές μετακινήσεις από και προς τη δουλειά τους και θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά το ωράριό τους και την κατανομή του χρόνου τους σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα, ο ίδιος συνέκρινε τον αντίκτυπο της πανδημίας στη δουλειά με την μεταβολή που επέφερε η χρήση της τεχνολογίας και των κινητών. «Ο χώρος εργασίας θα είναι τώρα οπουδήποτε εκτελείται η δουλειά και η εβδομάδα εργασίας θα είναι ο χρόνος που βολεύει καλύτερα τον καθένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θετικά

Ο Houston επεσήμανε εξάλλου ότι η ευελιξία στο χρόνο και τον τόπο διευκολύνει και τους εργοδότες, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν υπαλλήλους και εκτός των αστικών κέντρων, συγκεντρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερα ή ενδεχομένως καλύτερα νέα ταλέντα. Το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί από την πλευρά των εργοδοτών είναι να διασφαλίσουν ότι θα έχουν καλούς προϊσταμένους και καλή εργασιακή ατμόσφαιρα, προκειμένου να απασχολούν εξίσου αποδοτικές ομάδες χωρίς να απαιτείται συνεχής έλεγχος και επίβλεψη.

Από την πλευρά των εργαζομένων οι απόψεις διίστανται. Πολλοί βέβαια καταλήγουν ότι η τηλεργασία τους προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής και περισσότερη αυτονομία. Παράλληλα, ορισμένοι που ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην τηλεργασία όσον αφορά την παραγωγικότητα, φαίνεται πως έχουν αλλάξει πλέον γνώμη. Εξ ου και πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει επισήμως την τηλεργασία, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να προσελκύσουν νέο προσωπικό, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να πηγαίνει πέντε ημέρες στο γραφείο.

Ο Houston άφησε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο για την συνέχιση της τηλεργασίας, λέγοντας ότι «σε μεγάλη βαθμό θα καθοριστεί» στο μέλλον και ότι εργοδότες και εργαζόμενοι οφείλουν να επανεξετάσουν τη σχέση τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider και CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News