Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 17:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η τιμή του βαμβακιού – Τι σημαίνει για τις τιμές των ρούχων

Στα ύψη η τιμή του βαμβακιού – Τι σημαίνει για τις τιμές των ρούχων

Η δυσκολία στις αποστολές προϊόντων λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τον κακό καιρό απειλούν τη βιομηχανία βαμβακιού με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ρούχων παγκοσμίως. Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια βάμβακα ξεπέρασαν το 1 δολάριο ανά περίπου 450 γρ. για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, στη Νέα Υόρκη, τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου άγγιξαν το 1,005 δολάριο ανά 450 γρ., που πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το Νοέμβριο του 2011. Μόνο από την αρχή του τρέχονταος έτους, η τιμή του βαμβακιού έχει αυξηθεί κατά 28% αφενός λόγω της ενισχυμένης ζήτησης, ιδίως από την Κίνα, αφετέρου εξαιτίας των εμποδίων στις εφοδιαστικές αλυσίδες από την πανδημία. Εκτός αυτού, τους τελευταίους μήνες έχουν ανακύψει σοβαρές δυσκολίες στον τομέα των logistics που οφείλονται στην αύξηση του κόστους μεταφοράς φορτίων.

Τιμές ρούχων

Βέβαια, η ανοδική τάση στις τιμές των κλωστών θα επηρεάσουν ανάλογα και το κόστος των ρούχων. Όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου ενδέχεται να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος των τιμών σε όλα τα είδη των ρούχων. Συνήθως τέτοιες αυξήσεις οδηγούν μείωση της ζήτησης και μείωση του περιθώριου κέρδους για τις εταιρείες που φτιάχνουν ρούχα.

Προβλέπεται πως θα υπάρξει για δεύτερο συναπτό έτος έλλειψη προσφοράς βαμβακιού παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα, που καταναλώνει περισσότερο βαμβάκι από κάθε άλλη χώρα, θα πρέπει να βρει άλλες πηγές για τον κλάδο υφασμάτων, αφού η περιοχή Xinjiang από την οποία προμηθεύεται μεγάλο μέρος βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων λόγω παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων. Μάλιστα, λίγους μήνες νωρίτερα οι ΗΠΑ σταμάτησαν να προμηθεύονται προϊόντα βαμβακιού από την Xinjiang.

Παράλληλα, περιοχές που παράγουν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ινδία επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα χωράφια τους. Το Μαξικό που επίσης έχει υψηλές ανάγκες βαμβακιού πρόκειται να εισάγει από τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη ποσότητα βαμβακιού που έχει παραγγείλει τα τελευταία 11 χρόνια. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ εξήγαγαν πέρυσι τη μεγαλύτερη ποσότητα των τελευταίων 15 ετών, που ανέργεται στα 16,4 δεμάτια. Η Κίνα παρουσίασε την υψηλότερη ζήτηση για αμερικανικό βαμβάκι, ξεπερνώντας το Βιετνάμ για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News