Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμφύτευση μαλλιών στην Τουρκία: Μια βιομηχανία με τζίρο 1 δισ. δολ. ετησίως

Εμφύτευση μαλλιών στην Τουρκία: Μια βιομηχανία με τζίρο 1 δισ. δολ. ετησίως

Εμφύτευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη; Γιατί όχι, απαντούν εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, οι οποίοι συρρέουν κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, με στόχο να ανακτήσουν τις χαμένες… τρίχες τους. Μια βιομηχανία, η οποία αποφέρει ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική βιομηχανία εξυπηρετεί περίπου 200.000 πελάτες κατά μέσο όρο, στη συντριπτική πλειοψηφία λευκοί άνδρες από τη Δύση, καθιστώντας τη γειτονική χώρα πόλο έλξης ανθρώπων κάθε ηλικίας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη. 

Η «έκρηξη» του κλάδου αποτελεί απότοκο της τελευταίας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολυάριθμες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λειτουργούν και να προσελκύουν πελάτες, προσφέροντας πολύ χαμηλές τιμές.  

Μάλιστα, το πακέτο που προωθούν οι τουρκικές κλινικές συμπεριλαμβάνει τόσο τα αεροπορικά εισιτήρια όσο και το κόστος διαμονής. 

Αποτέλεσμα είναι το εύρος τιμών να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 αν είσαι κάτοικος ΗΠΑ ή από 2.500 έως 3.500 ευρώ αν είσαι κάτοικος Ευρώπης. Δηλαδή, περίπου το 50% των τιμών που «παίζουν» στην αμερικανική, την ευρωπαϊκή ή τη βρετανική αγορά εμφύτευσης μαλλιών. 

Παράγοντας – «κλειδί» για τη μεγάλη τουρκική διείσδυση συνιστά και το πολύ καλό μάρκετινγκ. Μία αναζήτηση στο Google ή στο Instagram θα οδηγήσει σε δεκάδες έως εκατοντάδες προτεινόμενες κλινικές στην Τουρκία. Γι αυτό, άλλωστε, ο κλάδος δαπανάει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως για έξοδα προώθησης στα social media.  

Αδιαφάνεια και έλλειμμα ασφάλειας ( ; ) 

Η ραγδαία -σε ταχύτητα και έκταση- εξάπλωση του τομέα εμφύτευσης έχει, ωστόσο, επιφέρει και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οι εποπτικές αρχές αδυνατούν να ρυθμίσουν τον κλάδο και να επιβάλουν σαφείς κανόνες λειτουργίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή, ουδείς στην Τουρκία γνωρίζει πόσες ακριβώς κλινικές  λειτουργούν ή πόσες εμφυτεύσεις μαλλιών πραγματοποιούνται. Εμπειρικά, εκτιμάται ότι ημερησίως υλοποιούνται 1.500 έως 2.000 εμφυτεύσεις. Αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για την ακρίβεια των συγκεκριμένων αριθμών.  

Οι προσιτές τιμές, από την πλευρά τους, έχουν προκαλέσει μια σειρά ερωτημάτων, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι η ασφάλεια και η τήρηση των ιατρικών standards σε πολλές περιπτώσεις γίνονται θυσία για τη μεγέθυνση του περιθωρίου κέρδους. Ιδίως, μάλιστα, σε κλινικές, οι οποίες λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφύτευση μαλλιών προϋποθέτει τη διενέργεια εγχειρητικής επέμβασης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επομένως, αν πάει κάτι λάθος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ή/και μόνιμα προβλήματα στον πελάτη – ασθενή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News