Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: «Ψηφίζει ναι» στα ψηφιακά νομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες 

Το κόστος των συναλλαγών προς διαφορετική χώρα προορισμού από εκείνη που δίνεται η εντολή μειώθηκε έως και 50%

BIS: «Ψηφίζει ναι» στα ψηφιακά νομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες 

Κάτι περισσότερο από θετική σχετικά με την υιοθέτηση και την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες (CBDCs) ανά τον κόσμο, είναι η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (BIS). Για τη BIS, τα ψηφιακά νομίσματα όχι μόνο θα εξαλείψουν τον χρόνο ολοκλήρωσης των διασυνοριακών συναλλαγών από ημέρες σε δευτερόλεπτα, αλλά και θα μειώσουν δραστικά το κόστος των συναλλαγών αυτών. 

Το συμπέρασμα αυτό της BIS αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που όπως δήλωσε η ίδια, έχει κάνει δοκιμές σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ψηφιακή μορφή των παραστατικών νομισμάτων. 

Οι δοκιμές αυτές έδειξαν ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές μπορούν να ολοκληρωθούν σε δευτερόλεπτα από τις τρεις με πέντε μέρες που χρειάζονται επί του παρόντος καθώς αυτού του είδους οι συναλλαγές πρέπει να περάσουν μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο τραπεζών για την ολοκλήρωσή τους. 

Το σύνηθες για μια τράπεζα που δεν διαθέτει δικό της δίκτυο με υποκαταστήματα σε μια ξένη χώρα, είναι να δίνει εντολή σε μια τράπεζα η οποία λειτουργεί ως πληρεξούσια γι αυτή. Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι και πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους δεν συνεργάζονται εύκολα με μικρότερες τράπεζες, ενώ αποφεύγουν κάποιες αγορές στις οποίες τα κόστη είναι υψηλά και τα επίπεδα συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ικανοποιητικά. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το κόστος των συναλλαγών προς διαφορετική χώρα προορισμού από εκείνη που δίνεται η εντολή μειώθηκε έως και 50%. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα της BIS, στο οποίο αρχικά συμμετείχαν οι κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊλάνδης, χρησιμοποίησε την τεχνολογία blockchain για να συγχρονίσει τα δεδομένα των συναλλαγών από τους συμμετέχοντες, στην αλυσίδα πληρωμών. 

Επίσης συρρίκνωσε το κόστος έως και 50% με το να μειώσει τη διαχείριση που έχει να κάνει με τη ρευστότητα, τη συμμόρφωση και τις λειτουργίες για το συνάλλαγμα. 

Στη συνέχεια το πρόγραμμα το οποίο ονομάσθηκε «mBridge» επεκτάθηκε, για να συμπεριλάβει τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με τη BIS το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξή του από πρωτότυπο σε μια λύση έτοιμη για παραγωγή. 

«Υιοθετώντας τις γρηγορότερες και φθηνότερες διασυνοριακές πληρωμές, ακόμη και σε δικαιοδοσίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τη στήριξη ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, θα είναι μια θετική εξέλιξη για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας στον Χονγκ Κονγκ της BIS, Μπένεκτι Νόλενς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News