Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 14:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Γιατί τα φοιτητικά ενοίκια προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν

Η κατάσταση πλέον είναι δυσβάσταχτη για τους περισσότερους φοιτητές

Τουρκία: Γιατί τα φοιτητικά ενοίκια προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν

Μετά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τις χαμηλές πτήσεις της τουρκικής λίρας, στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν ήρθε να προστεθεί ένας καινούργιο πρόβλημα και αυτό είναι  το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στη διαμονή των φοιτητών. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές για το εν λόγω πρόβλημα, προσθέτοντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Τούρκο πρόεδρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλιο οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές των κατοικιών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία για 19ο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το οποίο επεξεργάζεται στοιχεία της Τράπεζας της Τουρκίας. Για τον ίδιο μήνα η ετήσια αύξηση των ονομαστικών τιμών των κατοικιών «εκτινάχθηκε» κατά 31%, την ώρα που ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 19%.

Τουρκία: Γιατί τα φοιτητικά ενοίκια προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν-1

Ωστόσο η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσοίωνη με τα ενοίκια, από τη στιγμή που τον Αύγουστο οι τιμές τους έκαναν άλμα κατά 35%, ενώ στην τουρκική πρωτεύουσα η άνοδος των τιμών ξεπέρασε το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου ερευνών του πανεπιστημίου Bahcesehir και της ιστοσελίδας για ακίνητα sahibinden.com.

Τουρκία: Γιατί τα φοιτητικά ενοίκια προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν-2

Η κατάσταση πλέον είναι δυσβάσταχτη για τους περισσότερους φοιτητές, οι οποίοι μετά τα περυσινά lockdowns και την επιστροφή στα πατρικά τους, βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικιών για να μείνουν. Για τους περί των 8 εκατ. φοιτητών στην Τουρκία, οι σχεδόν 800 κρατικές φοιτητικές εστίες με δυνατότητα φιλοξενίας κοντά στους 720.000 φοιτητές, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Στο πλαίσιο έχουν κινητοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να καταδείξουν στον κόσμο τη δυσαρέσκειά τους, δημιουργώντας το hashtag #barinamiyoruz, που σημαίνει «δεν μπορούμε να εγκατασταθούμε».

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ερντογάν, κατηγορώντας την ότι στερεί «σε εκατομμύρια φοιτητές και τις οικογένειές τους το βασικό δικαίωμα στη στέγαση», με το να μην δημιουργεί αρκετές νέες κατοικίες. «Το κόστος των ιδιωτικών ξενώνων ή των ενοικιαζόμενων σπιτιών έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί», τονίζει αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φετί Ασικέλ

Από τη μεριά τους ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία και την κριτική στην Κωνσταντινούπολη ως «εκστρατεία ψεύδους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνησή του έχει αυξήσει τις θέσεις στους κοιτώνες σε σχεδόν 1 εκατομμύριο. Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μουχαρέμ Κασαπόγλου,  ο οποίος είναι εκείνος που επιβλέπει τους κρατικούς ξενώνες, υπέδειξε την πανδημία ως τον κύριο λόγο για τα προβλήματα αυτά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News