Business & Finance Κυριακή 26/09/2021, 16:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Στόχος της αντιπολίτευσης η φορολόγηση των πλούσιων

Βρετανία: Στόχος της αντιπολίτευσης η φορολόγηση των πλούσιων

Νέους φόρους στους πλούσιους εξήγγειλε το κόμμα των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία, διά στόματος της υποψήφιας υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, υποδεικνύοντας τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τους μετόχους ως πιθανούς στόχους.

Σε συνέντευξή της πριν από την ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον, η Ρέιτσελ Ριβς αναφέρθηκε σε ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα».

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν εισοδήματα μέσω του πλούτου θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα», δήλωσε στους Sunday Times, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «σε εκείνους που δημιουργούν εισοδήματα από μετοχές και πωλήσεις ακινήτων».

Η κρίση της πανδημίας ανάγκασε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και να δημιουργήσει χρέη που πιθανόν να χρειαστούν γενιές για να εξοφληθούν. Σύμφωνα με τη Ριβς, η κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα προσπαθήσει να μετατοπίσει περαιτέρω αυτό το βάρος στους πλούσιους.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα για να ζητήσουμε από όσους έχουν μεγαλύτερη άνεση να συνεισφέρουν περισσότερα», τόνισε.

Η Ριβς αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά δημοσιονομικών κανόνων που θα διέπουν την ευρεία προσέγγιση των Εργατικών στα δημοσιονομικά, όπως τη δέσμευση για μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και την εξισορρόπηση των καθημερινών δαπανών, αν και θα υπάρχει νέος δανεισμός για επενδύσεις αξίας.

«Ο σκοπός των δημοσιονομικών κανόνων είναι να δημιουργεί ένα όριο για τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ μπορεί επίσης να καθησυχάσει τον κόσμο και τις αγορές ότι υπάρχει ένα σχέδιο», ανέφερε.

Το διάστημα 2015/19, οι Εργατικοί προκάλεσαν σύγχυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές με τεράστιες δεσμεύσεις για δαπάνες, ωστόσο επί του παρόντος το κόμμα, με επικεφαλής τον πιο Κιρ Στάρμερ που έχει πιο κεντρώα προσέγγιση, επιδιώκει να διαμορφώσει μια πιο δημοσιονομικά υπεύθυνη εικόνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News