Business & Finance Κυριακή 26/09/2021, 07:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανικές επιχειρήσεις: Η προσωρινή βίζα στους ξένους οδηγούς δεν αποτελεί λύση

Βρετανικές επιχειρήσεις: Η προσωρινή βίζα στους ξένους οδηγούς δεν αποτελεί λύση

H απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εκδώσει προσωρινές βίζες για 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση που δεν πρόκειται να επιλύσει τις μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που απειλούν το λιανεμπόριο κατά την φετινή εορταστική περίοδο, προειδοποιούν κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.   

Οι ατελείωτες ουρές των αυτοκινήτων που περιμένουν για βενζίνη συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα, καθώς οι ελλείψεις σε οδηγούς προκαλεί τεράστια προβλήματα στον ανεφοδιασμό των πρατήριων καυσίμων από τα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να κλείσουν ορισμένα πρατήρια ή να λειτουργούν με δελτίο. 

Το πρόβλημα της προσφοράς γίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς το λιανεμπόριο προειδοποιεί για τεράστιες καθυστερήσεις και ελλείψεις την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων εάν δεν βρεθούν άμεσα οδηγοί για να γίνουν οι διανομές.

«Μετά από 18 πολύ δύσκολους μήνες λόγω του κορωνοϊού, είναι εμφανές πόσο σημαντικές είναι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων για το βρετανικό λιανεμπόριο», αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Σύμφωνα με την Ενωση Οδικών Μεταφορών της Βρετανίας (RHA), αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 100.000 οδηγών, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης πολλών εργαζομένων από το συγκεκριμένο χώρο, του Brexit και της πανδημίας, η οποία σταμάτησε την εκπαίδευση και τις εξετάσεις των οδηγών για ένα περίπου χρόνο. 
 
Με βάση τα κυβερνητικά σχέδια, 5.000 οδηγοί φορτηγών μεγάλου βάρους θα μπορούν να έρθουν στη Βρετανία με προσωρινή βίζα, ενώ επιπλέον 5.500 βίζες θα εκδωθούν σε εργαζομένους στη βιομηχανία πουλερικών έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις στην αγορά τροφίμων.  

Αυτές οι προσωρινές βίζες, τις οποίες μέχρι πρότινος η κυβέρνηση αρνείτο να χορηγήσει παρά τις εκκλήσεις από εταιρείες λιανικής και logistics, θα έχουν ημερομηνία λήξης στις 24 Δεκεμβρίου. 

Επίσης, έως 4.000 άτομα θα εκπαιδευθούν ως νέοι οδηγοί φορτηγών, θα σταλούν επιστολές σε περίπου ένα εκατομμύριο οδηγούν που έχουν ήδη άδειες για βαρέα φορτηγά παρακινώντας τους να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ παράλληλα θα επισπευθούν οι διαδικασίες για την χορήγηση νέων αδειών. 

Η κυβέρνηση άλλωστε θεωρεί ότι οι νέες βίζες που θα δοθούν δεν θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμη λύση και ότι αυτή θα είναι η πρόσληψη περισσότερων Βρετανών οδηγών με καλύτερους μισθούς και συνθήκες. 

Ωστόσο, επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα για το εάν οι Ευρωπαίοι οδηγοί επιθυμούν να επιστρέψουν ξανά στη Βρετανία για να εργαστούν. «Θεωρώ ότι πολλοί οδηγοί δεν θα επιστρέψουν στη Βρετανία, ακόμη και εάν η κυβέρνηση τους παρακινήσει να το κάνουν», αναφέρει ο Μάρκο Ντιγκιόια, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Οδηγών. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News