Business & Finance Σάββατο 25/09/2021, 11:15
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μoody’s: Αναβάθμισε την Ουγγαρία στο Βαα2

Μoody’s: Αναβάθμισε την Ουγγαρία στο Βαα2

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολογησης της Ουγγαρίας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Moody’s στη βαθμίδα Βαα2 από Βαα3, επικαλούμενος την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και δίδοντας ξεκάθαρο στήριγμα στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές του 2022. 

Ο Ορμπάν, ο οποίος αποτελεί το μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας από την εποχή του πρώην υπαρκού Σοσιαλισμού, αναμένεται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Ο ίδιος κατηγορείται για διαφθορά, για αύξηση των τιμών και για το διευρυμένο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος ελαφρύνσεις 2 δισ.δολαρίων στον φόρο εισοδήματος για τα νοικοκυριά, απαλλαγή των νέων εργαζομένων από τον φόρο εισοδήματος, επιδοτήσεις για τις ανακαινίσεις κατοικιών και αυξήσεις στις συντάξεις. 

Επιπλέον, εντείνει και την εκστρατεία του κατά της εισόδου μεταναστών, ειδικά αφότου η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανοίγει το δρόμο για νέες μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη. Ο ίδιος υπόσχεται μία δυναμική κοινωνική πολιτική που θα προστατεύει, όπως λέει, τις παραδοσιακές Χριστιανικές αξίες από τον φιλελευθερισμό της Δύσης. 
  
Ο Ορμπάν ισχυρίζεται ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα του επιτρέψει επιπλέον δαπάνες, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την κεντρική τράπεζα για τιθάσσευση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ο οίκος Moody’s επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη ισχυρή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα επόμενα έτη θα βοηθήσουν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και θα μειώσουν το χρέος της κυβέρνησης. «Ο οίκος προβλέπει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 7% έως 7,5%. 

Η ανάκαμψη επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης τα οποία ενίσχυσαν τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News