Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 21:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Tech: Ενισχύουν την αγορά γραφείων στο Μανχάταν

Big Tech: Ενισχύουν την αγορά γραφείων στο Μανχάταν

Οι Big Tech έχουν επενδύσει αδρά στα ακίνητα της Νέας Υόρκης, καθώς κατέχουν ήδη πολλά τρέμματαστην πόλη. Η τελευταία επένδυση ήταν της Google για την αγορά γραφέιων στο Μανχάταν έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, παρότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοί της θα επιστρέψουν στα γραφεία μετά τον Ιανουάριο του 2022. Η εταιρεία ενοικίαζε ήδη το τεράστιο κτήριο μέχρι που αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμά του για εξαγορά του συμβολαίου μίσθωσης. Πρόκειται μάλιστα για την μεγαλύτερη επένδυση για χώρο γραφείων στις ΗΠΑ από το 2018, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις μεσιτών.

Οι ίδιες εκτιμήσεις υπολογίζουν επίσης ότι η Google μαζί με την Amazon και την Facebook έχουν τουλάχιστον 743 στρέμματα εντός του Μανχάταν, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να επενδύσουν ακόμη περισσότερο σε χώρους γραφείου.

Αντίστοιχα η Facebook έχει επενδύσει σε χώρους γραφείου σε περιοχή δίπλα στον ποταμό Hudson, ενώ ενοικιάζει και κτήριο στο κέντρο του Μανχάταν. Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από 350 στρέμματα στηο Μανχάταν, ενώ αναζητά να αγοράσει ακόμη περισσότερα.

Η Amazon επεκτείνεται επίσης ταχύτατα στο Μανχάταν, παρότι ακύρωσε τα σχέδιά της για τη ανέγερση των δεύτερων κεντρικών της γραφείων εκεί, έπειτα από έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Η τελετυταία της επένδυση ήταν η εξαγορά του πρώην πολυκαταστήματος Lord &Taylor που κοστισε περίπου 978 εκατ. δολάρια. Η Amazon έχει περίπου 180 στρέμματα στο Μανχάταν.

Η δραστηριότητα σε αυτόν τον κλάδο από τις Big Tech έχει δώσει ώθηση στον τομέα γραφείων του Μανχάταν, επιταχύνοντας την ανάκαμψη μετά την επέλαση του κορωνοϊού. Όσον αφορά τις ενοικιάσεις γραφείων, ο όγκος τους διπλασιάστηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία.

Παρόλα αυτά το Μανχάταν έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει για να ανακάμψει πλήρως. Ενδεικτικά, μόλις το 23% των εργαζομένων του Μανχάταν έχουν επιστρέψει τα γραφεία τους, σύμφωνα με στοιχεία από τα τέλη Αυγούστου. Σχετική έρευνα καταδεικνύει ότι το 76% των εργαζομένων θα επιστρέψουν στα γραφεία τους νωρίς του 2022. Το Μανχάταν έχει 18% διαθεσιμότητα στους χώρους γραφείων, που πλησιάζει περίπου ρεκόρ τριακονταετίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News