Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 20:45
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κομισιόν: Παρεμβαίνει με προτάσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους

Κομισιόν: Παρεμβαίνει με προτάσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους

«Δέσμη» μέτρων που θα μπορούν να εφαρμόσουν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις τιμές ενέργειας, χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες της ενεργειακής αγοράς, θα παρουσιάσει σύντομα η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με κατακόρυφη αύξηση των τιμών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. 

Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ότι η Κομισιόν θα ανακοινώσει σύντομα τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να αντεπεξέλουν στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα. «Πρότεινα σήμερα στους υπουργούς Ενέργειας να καταρτίσουν μία πιο δομημένη εργαλειοθήκη, η οποία θα αποβεί χρήσιμη για όλες τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

Η «εργαλειοθήκη» θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν διάφορες επιλογές ούτως ώστε να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις αυξήσεις των τιμών εντός του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε., ανέφερε η Επίτροπος, καλώντας τε να μειώσουν το ΦΠΑ και έμμεσους φόρους ή να χρησιμοποιήσουν άμεσα πακέτα στήριξης για να θωρακίσουν τους καταναλωτές από το υψηλό κόστος. 

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από 250% από τον Ιανουάριο, καθώς οι οικονομίες άρχισαν να επαναλειτουργούν μετά τα περιοριστικά μέτρα και η ζήτηση αυξήθηκε στην Ασία μειώνοντας την προσφορά προς την Ευρώπη. 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και όχι οι τιμές που οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταβάλουν για τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι Βρυξέλλες άλλωστε έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών θα πρέπει να ενθαρρύνει τις χώρες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια. Η υπουργός Ενέργειας της Σλοβενίας κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες πηγές των χωρών και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτα καύσιμα. Ο Αυστριακός υπουργος από την πλευρά τόνισε ότι η πιο γρήγορη στροφή προς τις ανανεώσιμες θα καταστήσουν την Ε.Ε. πιο ανθεκτική στις διακυμάνσεις των τιμών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News