Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο – Πρώτη φορά μετά την AUKUS

Συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο – Πρώτη φορά μετά την AUKUS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν επιβεβαίωσε πως θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο. Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS ως συνέπεια της οποίας κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία για την κατασκευή εμπορικών υποβρυχίων αξίας 66 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να φτιάξει τις σχέσεις με το Γάλλο πρόεδρο, με τον οποίο είναι στεχνοί σύμμαχοι. Εξ ου και χθες και πραγματοποίησαν τηλεφώνημα για πρώτη φορά έπειτα από την ανακοίνωση της συμμαχίας Βρετανίας, ΗΠΑ και Αυστραλίας για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, ο κ. Μακρόν ζήτησε εξηγήσεις για την AUKUS, η οποία προβλέπει την παράδοση αμερικανικών πυροκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος απέσυρε τον πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ ακριβώς εξαιτίας της συμφωνίας. Ο πρέσβης αναμένεται πως θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τους Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι κατέκριναν δημοσίως την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αιφνιδιαστική κίνηση και ζήτησαν να αναβληθεί η σύνοδος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα. Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ήταν υποχρέωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, να ειδοποιήσει τη Γαλλία ότι θα κατέρρεε η συμφωνία για τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε με ειρωνία την οργή της Γαλλίας για την αμυντική συμφωνία, μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν μάλιστα ότι χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, καθόλου συμφιλιωτικούς τόνους και οι δηλώσεις του θα είναι δυσκολοχώνευτες για το Παρίσι.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για κάποιους από τους πιο αγαπητούς μας φίλους να συνειδητοποιήσουν αυτό που έχει γίνει και να χαλαρώσουν γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο βήμα προς την παγκόσμια ασφάλεια» είπε. (Τα ακριβή λόγια του ήταν: I just think it’s time for some of our dearest friends around the world to prennez un grip about all this and donnez-moi un break because this is fundamentally a great step forward for global security).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News