Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 13:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μπάιντεν υποβάθμισε τις προοπτικές εμπορικής συμφωνίας με Βρετανία

Ο Μπάιντεν υποβάθμισε τις προοπτικές εμπορικής συμφωνίας με Βρετανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, που πυροδότησε την οργή της Γαλλίας και πολλά ερωτηματικά διεθνώς. O Τζόνσον ήλπιζε ότι η συνάντηση με τον Μπάιντεν θα έδινε ώθηση σε ακόμη μία συμφωνία, αυτή τη φορά ελεύθερου εμπορίου. Ωστόσο ο δεύτερος φρόντισε να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν υποβάθμισε τις πιθανότητες μίας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας, που θα έδινε τη δυνατότητα στον Τζόνσον να πανηγυρίσει ακόμη μία νίκη στην μετά Brexit εποχή. Όπως είπε «συζητήσαμε λίγο για το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό». Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να το δουλέψουμε περισσότερο». Και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως αναγνώρισε ότι δεν είναι πολύ πιθανή μία συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις εόμενες γενικές εκλογές, λέγοντας: «Οι Αμερικανοί πράγματι διαπραγματεύονται πολύ σκληρά». 

Η Βρετανία ανυπομονεί να κλείσει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε στις εξαγωγές μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διμερές εμπόριό της με τις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 273 δισ. δολάρια ετησίως. «Ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, αλλά δεν βάζουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτό» δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστις. Παραδέχθηκε δε πως «αυτό σίγουρα δεν είναι προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση. 

Η εναλλακτική

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη μία εναλλακτική της διμερούς συμφωνίας. Αυτή θα ήταν η ένταξη στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (USMCA, πρώην NAFTA), στην οποία προς το παρόν συμμετέχουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις αυτό. Το ερώτημα είναι εάν η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο» ανέφερε πηγή με γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης στο βρετανικό δίκτυο. 

Το Brexit έδωσε την ελευθερία στη Βρετανία να κλείσει εμπορικές συμφωνίες, χωρίς να χρειάζεται τη συμφωνία 27 χωρών. Μία συμφωνία με τις ΗΠΑ (των οποίων οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα ήταν το απόλυτο «δώρο», αφού το εμπόριο με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη καλύπτει 1 για κάθε 6 στερλίνες των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Βρετανίας. 

Αναλυτές σχολίαζαν ότι η ένταξη στην USMCA θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για τη χώρα. Ενδεχομένως ωστόσο να ήταν ακόμη πιο δύσκολο κάτι τέτοιο. 

Οι Μπάιντεν και Τζόνσον συζήτησαν επίσης για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, την κλιματική αλλαγή και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν στη συνάντησή τους που διήρκεσε 90 λεπτά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News