Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 15:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Universal: Εντυπωσιακό ντεμπούτο για τη μεγαλύτερη IPO της Ευρώπης

Universal: Εντυπωσιακό ντεμπούτο για τη μεγαλύτερη IPO της Ευρώπης

Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζει η μετοχή της Universal Music Group (UMG), κατά το σημερινό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη φετινή Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Γηραιάς Ηπείρου.

Η δισκογραφική εταιρεία, η οποία στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει μερικά από τα πλέον γνωστά και επιτυχημένα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Ντρέικ, Λέιντι Γκάγκα, Τέιλορ Σουίφτ), διαπραγματεύεται άνω των 25 ευρώ ανά μετοχή, καταγράφοντας άλμα της τάξης του 35%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή των μετοχών της εταιρείας είχε καθοριστεί στα 18,5 ευρώ.

Η άκρως επιτυχημένη πρώτη ημέρα της UMG στο χρηματιστηριακό ταμπλό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κεφαλαιοποίησής της σε άνω των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο γαλλικός κολοσσός Vivendi, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την Universal, έλαβε το πράσινο φως των μετόχων για την απόσχιση της εταιρείας και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μόλις τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο, το 60% των μετοχών της UMG μεταβιβάστηκε σε μετόχους της Vivendi, με την Γάλλο μεγιστάνα των media, Βινσέντ Μπολορέ, να είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας, λαμβάνοντας μετοχές αξίας 6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δισκογραφική εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων έχει και τα δικαιώματα των Beatles – Bob Dylan, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή κερδών των γαλλικού Ομίλου (περίπου τα 3/4).

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News