Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρεία που καταγράφει κέρδη ρεκόρ από τα προβλήματα εφοδιασμού

Εταιρεία που καταγράφει κέρδη ρεκόρ από τα προβλήματα εφοδιασμού

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο, έχουν δημιουργήσει με τη σειρά τους τεράστια προβλήματα στις προμήθειες των εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα η αύξηση των τιμών λόγω της υψηλής ζήτησης επιβαρύνει τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.  Κι όμως εν μέσω αυτού του ταραχώδους σκηνικού, μια εταιρεία από τη Δανία ετοιμάζεται να καταγραψει ετήσια κέρδη που όχι μόνο θα θέσουν ρεκόρ για τη σκανδιναβική χώρα, αλλά και θα ξεπεράσουν το σύνολο των κερδών της, των προηγούμενων εννέα ετών. 

Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία logistics, Moller-Maersk, η οποία έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως άλλωστε και όλος ο κλάδος της εμπορικής ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα εμπορευματοκιβώτιο για να μεταφερθεί από το λιμάνι της Σαγκάης σε αυτό του Ρότερνταμ, πριν από 12 μήνες είχε κόστος 2.000 δολαρίων και σήμερα το ποσό αυτό έχει εκτοξευθεί στα 18.000 δολάρια. 

Σύμφωνα με σημείωμα της δανέζικης τράπεζας, Sydbank, τα κέρδη της Maersk το 2021 θα σημειώσουν νέο ρεκόρ για εταιρεία της Δανίας. Αναμένεται να είναι τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά του 2014 και υπερδιπλάσια με τα περυσινά κέρδη της Novo Nordisk, της πιο πολύτιμης εταιρείας της Δανίας.

Εταιρεία που καταγράφει κέρδη ρεκόρ από τα προβλήματα εφοδιασμού-1

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ναυτιλιακή εταιρεία την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της, για τρίτη φορά σε πέντε μήνες.

Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg μετά και την αναθεώρηση της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη της Maersk αναμένεται να διαμορφωθούν στα 16,2 δισ. δολάρια στο τέλος του 2021, όταν στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς οι προβλέψεις έκαναν λόγο για κέρδη της τάξεως των 3 δισ. δολαρίων. 

Όπως επισημαίνει η Sydbank, η εκτίναξη αυτή των κερδών θα είναι προσωρινή και θα χρειασθεί να περάσουν πολλά χρόνια, μέχρι κάποια εταιρεία της Δανίας καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News