Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NASA: Αναζήτηση αντικαταστάτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

NASA: Αναζήτηση αντικαταστάτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα πάψει να λειτουργεί και η NASA έχει στραφεί σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να βρει τον αντικαταστάτη του. Ειδικότερα, η NASA αναζητά εταιρείες που θα ανεγείρουν νέους διαστημικούς σταθμούς σε τροχιά και αναμένει ότι ως αποτέλεσμα θα αποταμιεύει περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η NASA ανακοίνωσε το πρόγραμμα Commercial LEO Destinational, με σχέδια να αναδείξει έως και τέσσερις νικήτριες εταιρείες, οι οποίες θα ελάμβαναν 400 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη ιδιωτικών διαστημικών σταθμών. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από περισσότερες από 10 εταιρείες.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι περίπου 20 ετών και κοστίζει για τη ΝASA περίπου 4 δισ. δολάρια ετησίως για τη λειτουργία του. Ο διαστημικών σταθμός έχει έγκριση να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2024 και ενδεχομένως να επεκταθεί η ζωή του μέχρι το 2028. Στη συνέχεια όμως η NASA προσβλέπει να είναι μόνον μία από τις πολλές εταιρείες που θα στηρίζουν την ανέγερση υποδομών και την καινοτομία στο διάστημα.

Κατά πάσα πιθανότητα οι νικητές θα αναδειχθούν πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι αιτήσεις βρίκσονται ήδη υπό επεξεργασία στη NASA. Εκτός από το κόστος, η αμερικανική εταιρεία διαστήματος δηλώνει πως δεν χρειάζεται πλέον κάτι τόσο μεγάλο ή τόσο αποδοτικό όσο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Οι σταθμοί των ιδιωτικών εταιρειών ενδέχεται να είναι αρκετά μεγάλοι, αλλά η NASA θα πληρώνει μόνον το κομμάτι που θα χειρίζεται και θα αξιοποιεί η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News