Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 10:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τα γερμανικά εργοστάσια «ατμομηχανή» της ανάκαμψης

Γερμανία: Τα γερμανικά εργοστάσια «ατμομηχανή» της ανάκαμψης

Άνοδο σημείωσε τον Οκτώβριο και για έκτο διαδοχικό μήνα η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σε μια ένδειξη της ανθεκτικότητας του κλάδου στους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Η αυξημένη δραστηριότητα της γερμανικής βιομηχανίας αποτελεί και έναν από τους πυλώνες που στηρίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην επιστροφή στην ανάπτυξη, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η παραγωγή στα γερμανικά εργοστάσια αυξήθηκε 3,2% το Οκτώβριο, με ρυθμούς διπλάσιους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η άνοδος των παραγγελιών -που έχουν πλέον ξεπεράσει τα επίπεδα προ κρίσης- αποτελούν ένδειξη για διατήρηση των αυξητικών τάσεων στην παραγωγή και τους επόμενους μήνες.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερης της Ευρώπης, βρίσκει στήριγμα στη βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς τα εργοστάσια προσαρμόσθηκαν στους αυστηρότερους κανονισμούς υγείας και ασφαλείας, παραμένοντας ανοικτά στο δεύτερο lockdown. Oι χώρες, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται κυρίως στον τομέα υπηρεσιών σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις, εξαιτίας των περιορισμών σε τουρισμό και επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Aκόμη όμως και για την κραταιά Γερμανία, ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει μακρύς και με εμπόδια. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα για το ενδεχόμενο στασιμότητας της οικονομίας ή ακόμη και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Με βάση τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή έχει φθάσει στο 96% των αντίστοιχων επιπέδωων της προηγούμενης χρονιάς, προειδοποίησε όμως για συνθήκες αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας και του μερικού lockdown.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News