Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 08:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ρεκόρ εξαγωγών και εμπορικού πλεονάσματος

Κίνα: Ρεκόρ εξαγωγών και εμπορικού πλεονάσματος

Tη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του 2018 σημείωσαν τον Νοέμβριο οι κινεζικές εξαγωγές, με την αυξημένη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα να ωθούν σε επίπεδα-ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι εξαγωγές έκαναν άλμα 21,1%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 201, ενώ οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 4,%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τελωνειακές αρχές της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 75,4 δισ. δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων, το 1990. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 12% των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 7%.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας με τις ΗΠΑ ανήλθε σε νέα υψηλά, στα 37,4 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού έκαναν άλμα 42,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ενώ οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών νημάτων και υφασμάτων αυξήθηκαν κατά 31%.

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος για το 11μηνο έως τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σχεδόν 10,9% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας ήταν αυξημένες κατά 17,5%.

Τα θετικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει επανέλθει σε πορεία ανάκαμψης, που συνεχίζεται και τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News