Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βερολίνο: Ο δήμος αγοράζει διαμερίσματα αξίας 2,46 δισ. ευρώ κι ενώ οι τιμές ίπτανται

Βερολίνο: Ο δήμος αγοράζει διαμερίσματα αξίας 2,46 δισ. ευρώ κι ενώ οι τιμές ίπτανται

Σε συμφωνία με τις δύο μεγαλύτερες γερμανικές κατασκευαστικές εταιρείες του Βερολίνου ήρθε ο δήμος, προκειμένου να αγοράσει από αυτές 14.750 διαμερίσματα αντί του συνολικού ποσού των 2,46 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή των δημοτικών αρχών έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων παρουσιάζουν μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα καθώς βλέπει το κόστος διαμονής στη γερμανική πρωτεύουσα να γίνεται ασύμφορο.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ του δήμου του Βερολίνου και των Vonovia και Deutsche Wohnen αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί προκειμένου να συγχωνευθούν οι δύο εταιρείες. Βάσει αυτών, οι δύο εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν 13.000 νεόδμητα διαμερίσματα και να περιορίσουν τις αυξήσεις στα ενοίκια μέχρι το 2026, ούτως ώστε να δοθεί λύση τόσο στην έλλειψη κατοικιών όσο και στην αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η συγχώνευση αυτή που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με περισσότερες από 500.000 κατοικίες σε όλη τη Γερμανία παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή στη Γερμανία, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενοικιαστών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο.  

«Η επιστροφή στην ιδιοκτησία κατοικιών από τον δήμο, δίνει στους ενοικιαστές την απαραίτητη ασφάλεια ότι τα διαμερίσματά τους θα έχουν μόνιμα χαμηλό κόστος γι αυτούς», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ματίας Κόλατζ στο Bloomberg, επικεφαλής για τα οικονομικά του δήμου. 

«Αγοράζουμε με προσοχή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι τρεις μεσιτικές εταιρείες του Βερολίνου που θα αναλάβουν τα ακίνητα «βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι σε θέση να διαχειριστούν με επιτυχία την αγορά».

Η προσιτή στέγαση έχει μετατραπεί σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα και ιδιαίτερα στην άλλοτε φθηνή σε ενοίκια πρωτεύουσα της Γερμανίας. Τα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια στο Βερολίνο έχουν πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να αναγκασθεί να διεξάγει δημοψήφισμα που επιδιώκει να αναγκάσει τον δήμο να απαλλοτριώσει τις μεγάλες ακίνητες περιοχές.

Η ψηφοφορία για το μη δεσμευτικό μέτρο θα διεξαχθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές. Τα περισσότερα κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τις αυξήσεις των ενοικίων σε όλη τη χώρα, με κύριο άξονα τη δόμηση περισσότερων κατοικιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News