Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Volvo: Ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα του χρηματιστηρίου   

Η Geely εξαγόρασε τη Volvo από τη Ford αντί του ποσού του 1,8 δισ. δολαρίων πριν από μια δεκαετία

Volvo: Ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα του χρηματιστηρίου   

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η κινεζική Geely με τράπεζες προκειμένου να εισάγει τη θυγατρική Volvo στο χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες, σε μια Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) που αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη για φέτος. 

Όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος, η αποτίμηση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να αγγίξει τα 20 δισ. δολάρια, ενώ μια πηγή ισχυρίζεται ότι η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι της ΙΡΟ ηγούνται οι τράπεζες Goldman Sachs και SEB, ενώ οι BNP Paribas, Carnegie και HSBC θα συμμετέχουν στη διαδικασία. 

Αυτή θα είναι η δεύτερη προσπάθεια της Volvo για είσοδο στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, μετά από αυτή το 2018. Όμως με τον σινο-αμερικανικό πόλεμο να μαίνεται και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να έχουν πάρει την κατιούσα εκείνη την εποχή, τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν.

Η Geely εξαγόρασε τη Volvo από τη Ford αντί του ποσού του 1,8 δισ. δολαρίων πριν από μια δεκαετία και συνιστά τη μεγαλύτερη απόκτηση κινεζικής εταιρείας μια ξένης αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Επί του παρόντος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς κινείται προς τον μετασχηματισμό της προς την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Η σουηδική εταιρεία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις της ενδεχομένως να παρουσιάσουν κάμψη κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες την έχουν εξαναγκάσει σε περιορισμό της παραγωγής της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News