Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Γιατί οι εταιρείες delivery μηνύουν τη Νέα Υόρκη 

ΗΠΑ: Γιατί οι εταιρείες delivery μηνύουν τη Νέα Υόρκη 

Το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται εφαρμογές υπηρεσιών delivery κατ’ οίκον, μετά τη μήνυση που άσκησαν στον δήμο της Νέας Υόρκης.

Εταιρείες όπως η DoorDash, η UberEats και η Just Eat Takeaway κατέθεσαν αγωγή κατά του νόμου του δήμου, με τον οποίο θέτει σε περιορισμό τις χρεώσεις των εταιρειών στα εστιατόρια για τις υπηρεσίες που του παρέχουν. 

Η διαμάχη αυτή δεν είναι τωρινή, είναι μια υπόθεση που ξεπήδησε μέσα από την κρίση της πανδημίας. Άμα τη εμφανίσει της πανδημίας, οι αρχές της Νέας Υόρκης με εντολή τους απαίτησαν από τις εταιρείες delivery να επιβάλουν χρεώσεις έως 23% για κάθε παραγγελία στα εστιατόρια. Μια απόφαση που στόχο είχε να ελαφρύνει το κόστος των παραγγελιών των εστιατορίων, τα οποία εν μέσω της πανδημίας λειτουργούσαν μόνο με παραγγελίες. 

Εντούτοις τον περασμένο μήνα ο δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε με νόμο το μέτρο αυτό να ισχύει σε μόνιμη βάση, ένας νόμος τον οποίο οι εταιρείες delivery τον δέχθηκαν με μεγάλη δυσαρέσκεια. Όπως υποστηρίζουν έως τον περασμένο Ιούλιο, οι ζημιές τους ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της πανδημίας, όταν και τέθηκε σε ισχύ το πολύκροτο μέτρο. 

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς θα πρέπει να συνταχθούν εκ νέου τα συμβόλαια με τα εστιατόρια, ενώ το κόστος θα πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες. Είναι ένα μέτρο επώδυνο που συνιστά κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία των εταιρειών, αναφέρεται στην αγωγή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News