Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχικά ρεκόρ για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μειωμένα αποθέματα, υψηλή ζήτηση

Διαδοχικά ρεκόρ για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Διαδοχικά ρεκόρ «χτυπάει» η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς το σπιράλ της χαμηλής προσφοράς και της υψηλής ζήτησης προκαλεί αλλεπάλληλους «πονοκέφαλους» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ήδη, το δίκτυο φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διακρίνεται από σημαντικές ελλείψεις, καθώς η αιφνίδια μείωση της αιολικής ενέργειας (εξαιτίας των εξασθενημένων ανέμων) «έριξε» μεγάλο βάρος στις πλάτες του αερίου, το οποίο πιάστηκε εξαπίνης.

U.K. gas-fired power generation rises amid lower wind

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας και του τυφώνα Nicholas στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος απειλεί τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (NLG) και κατ’ επέκταση τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές του αερίου στη Γηραιά Ήπειρο να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, καθώς η αυξημένη ζήτηση είναι αδύνατο να καλυφθεί από την υπάρχουσα παραγωγή.

Στη Νορβηγία, παράλληλα, τα αποθέματα αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος συντήρησης των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Αυτή την στιγμή, χαρακτηριστικά, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 65,57 ευρώ ανά MegaWatt, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7% σε μόλις μία ημέρα.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους, βάζοντας τέλος στις πολύ χαμηλές παραδόσεις του προηγούμενου 1,5 μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News