Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αλλαγές σε επιτελική θέση – Ποια είναι η νέα επικεφαλής 

Η κ. Βανστινκίστε επί του παρόντος είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Νομισματικής Πολιτικής

ΕΚΤ: Αλλαγές σε επιτελική θέση – Ποια είναι η νέα επικεφαλής 

Σε αλλαγές σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα στο τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τη θέση της γενικής διευθύντριας αναλαμβάνει η Ισαμπέλ Βανστινκίστε και θα διαδεχθεί τον Χανς-Γιοακίμ Κλόκερς από την 1η Νοεμβρίου του 2021. 

Η Γενική Διεύθυνση παρακολουθεί και προβλέπει τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και βοηθά το δ.σ. της ΕΚΤ να προετοιμάσει τις πολιτικές θέσεις του για διεθνή θέματα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Συγχρόνως κάνει προετοιμασίες για τις συναντήσεις, όπως για παράδειγμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G7 και G20, όπως επίσης και για τις συνεδριάσεις των ECOFIN και Eurogroup.

Η κ. Βανστινκίστε επί του παρόντος είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Νομισματικής Πολιτικής και προηγουμένως κατείχε τη θέση της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Οικονομικών. Στην ΕΚΤ προσχώρησε το 2002, όταν ξεκίνησε την καριέρα της ως οικονομολόγος και ειδική σε τομείς όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι προβλέψεις, η αμερικανική οικονομία, οι αναδυόμενες οικονομίες και σε θέματα που σχετίζονται με το ΔΝΤ. Κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις τόσο στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων όσο και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών. Τελευταία ήταν ανώτερη σύμβουλος για την προετοιμασία των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής του Τμήματος Επιτήρησης Χωρών, το οποίο αξιολογεί τις οικονομικές πολιτικές των χωρών της Ευρωζώνης. Ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές συνεδριάσεις (του Eurο Working Group, της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής και του Eurogroup) και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Ανάλυσης Πολιτικής, συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις ( BIS, G7 και G20). Κατέχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το Catholic University of Leuven.

Ο κ. Κλόκερς, ο οποίος συνταξιοδοτείται μετά από περισσότερα από 23 χρόνια στην ΕΚΤ, κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων από τον Μάρτιο του 2018. Προηγουμένως διετέλεσε Διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Εξελίξεων. Πριν ενταχθεί στην ΕΚΤ, εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο και στη Γραμματεία της Επιτροπής Διοικητών στη Βασιλεία, δύο ιδρύματα που είχαν την υποχρέωση να θέσουν τις τεχνικές βάσεις για τη δημιουργία της ΕΚΤ. Επίσης, έχει εργασθεί στη Bundesbank. Κατέχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Freiburg/Breisgau.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News