Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: Νέο χτύπημα στην Uber και στη gig economy 

Ολλανδία: Νέο χτύπημα στην Uber και στη gig economy 

Οι οδηγοί της εταιρείας διαμορασμού μετακινήσεων Uber, θα πρέπει να θεωρούνται κανονικοί υπάλληλοι και όχι συμβεβλημένοι συνεργάτες, αποφάσισε δικαστήριο στην Ολλανδία, μια απόφαση που συνιστά μια ακόμη νίκη των εργατικών σωματείων στη gig economy, μετά από παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το Περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ δέχθηκε τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας tvn Ολλανδικών Εμπορικών Ενώσεων (FNV) και αποφάνθηκε ότι επί της ουσίας οι οδηγοί είναι κανονικοί υπάλληλοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να απολαμβάνουν τα προνόμια και να πληρώνονται όπως οι υπόλοιποι οδηγοί στον ίδιο κλάδο 

Από τη μεριά της η Uber δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και πώς δεν σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό στην Ολλανδία. «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση διότι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Οι οδηγοί δεν θέλουν να απεμπολήσουν την ελευθερία να επιλέξουν αν, πότε και που να δουλέψουν», δήλωσε ο Μαουρίτς Σόνφελντ, γενικός διευθυντής στην Uber για τη βόρεια Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες μέσω της εφαρμογής της Uber, καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τις μεταφορές με ταξί. «Η νομική σχέση μεταξύ της εταιρείας και αυτών των οδηγών, συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. 
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την FNV, την οποία χαρακτήρισε ως μια τεράστια νίκη η οποία θα τους αποφέρει καλύτερες αμοιβές και περισσότερα προνόμια.  

Τον περασμένο Μάρτιο η Uber δεσμεύθηκε να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και τον κατώτερο μισθό για τους περισσότερους από τους 70.000 οδηγούς της, μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της του ανώτατου δικαστηρίου ένα μήνα νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News