Business & Finance Κυριακή 6/12/2020, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΥΤ: Μπορεί η Αμερική του Mπάιντεν να σύρει το άρμα της ανάπτυξης;

ΝΥΤ: Μπορεί η Αμερική του Mπάιντεν να σύρει το άρμα της ανάπτυξης;

H αμερικανική οικονομία, «χτυπημένη» από τον κορωνοιό, κατεβάζει ταχύτητα εδώ και αρκετούς μήνες. Και πλέον διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να εισέλθει σε ύφεση. Γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς απευθύνουν έκκληση στο Κογκρέσο να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης, ύψους 908 δισ. δολαρίων.

Η δέσμη μέτρων, παρόλο που προσεγγίζει το ένα τρίσ. δολάρια, δεν επαρκεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Από την άλλη, «κινείται εντός του εύρους που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ανακούφιση και αξίζει τον κόπο να εξετασθεί από το Κογκρέσο», επισημαίνει στους «New York Times» ο Γουίλιαμ Ε. Σπριγκς, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ήταν στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας.

Η συμβιβαστική λύση των 908 δισ. δολαρίων απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί νομοθετική πρόταση. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ομάδας γερουσιαστών με επικεφαλής τη Σούζαν Κόλινς των Ρεπουμπλικανών και τον Τζο Μαντσίν ΙΙΙ των Δημοκρατικών. Πολλές από τις λεπτομέρειες του πακέτου βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, όπως για παράδειγμα το πώς θα χορηγηθεί μεγαλύτερη βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις. 

Μόλις ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, η επιτυχία του δεν είναι διασφαλισμένη. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πακέτο θα προσφέρει ανακούφιση σε διάφορους κλάδους της οικονομίας που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν οικονομική βοήθεια σχεδόν 300 δισ. δολαρίων προς τις μικρές επιχειρήσεις, 180 δισ. δολάρια για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί εκτός απασχόλησης και 160 δισ. δολάρια προς τις πολιτείες και τοπικές αρχές.

Εάν το πακέτο εγκριθεί άμεσα, θα διοχετευθεί «ζεστό χρήμα» στην αγορά. Και με τον αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να αυξάνεται, ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί εμφανίζονται πρόθυμοι να αποδεχθούν μια συμβιβαστική λύση.

Ακόμη κι αν το Κογκρέσο προχωρήσει σε συμφωνία πριν από τα τέλη του έτους, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε την Παρασκευή τα μέλη του Κογκρέσου ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν για περισσότερες δαπάνες μόλις αναλάβει καθήκοντα προέδρου. «Η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δεινή θέση εάν δεν αυξήσουμε τις δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα επαληθεύουν τις εκτιμήσεις του Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οι ρυθμοί με τους οποίους η αμερικανική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επιβραδύνθηκαν τον Νοέμβριο μόλις στις 245.000 θέσεις θέσεις. Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν «παγιδευθεί» σε μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στα 4 εκατομμύρια. Εστιατόρια και επιχειρήσεις λιανικής, τα οποία επαναπροσέλαβαν προσωπικό και ως ένα βαθμό είχαν τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες, τον Νοέμβριο άρχισαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν τεθεί μόνιμα εκτός αγοράς εργασίας έχει αυξηθεί, σε μια ένδειξη ότι η πανδημική κρίση αφήνει βαθιές «πληγές» στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News