Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 14:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ταϊβάν επιπλήττει τον οίκο Fitch μετά… από θετική αξιολόγηση

Η Ταϊβάν επιπλήττει τον οίκο Fitch μετά… από θετική αξιολόγηση

Επίπληξη στον οίκο Fitch Ratings έκανε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση της Ταϊβάν, μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης για την οικονομία της ασιατικής χώρας, την οποία οι αναλυτές αναβάθμισαν από «-ΑΑ» σε «ΑΑ» με τις προοπτικές σταθερές, καθώς όπως υποστηρίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι από τις οικονομίες που έχουν σταθερή και ισχυρή πορεία. 

Ο λόγος δεν έχει να κάνει με την αξιολόγηση αυτή καθ’ αυτή, αλλά με το γενονός ότι η Ταϊβάν σε τρία σημεία της έκθεσης (μία εξ αυτών στον τίτλο), αναφέρεται ως «κινεζική Ταϊβάν».

Η ονομασία της νησιωτικής χώρας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, καθώς από τη μία η Κίνα τη θεωρεί ως περιφέρειά της, από την άλλη η Ταϊβάν δεν συζητάει καν την προοπτική αυτή. Το Πεκίνο από τη μεριά του ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση (εταιρείες οι οποίες κάποιες υποκύπτουν υπό το φόβο να χάσουν την πρόσβαση στις τεράστιες αγορές της Κίνας, μέσα ενημέρωσης κ.α.), όποτε αναφέρονται στην Ταϊβάν να προσθέτουν μπροστά και τον όρο «κινεζική». 

Το παράδοξο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν ο οίκος Fitch δεν έχει κάνει χρήση αυτής της ορολογίας, αλλά εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι, στο κείμενο της αξιολόγησης η χώρα αναφέρεται άλλοτε ως Ταϊβάν και τρεις φορές ως «κινεζική Ταϊβάν».

Η κυβέρνηση της χώρας διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι αισθάνεται βαθύτατα απογοητευμένη και ζήτησε από τον οίκο να αλλάξει την ονομασία σε απλή «Ταϊβάν».

«Το υπουργείο θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την εταιρεία προκειμένου να αντιληφθούν το πρόβλημα», δήλωσε. Από τη μεριά του οίκου Fitch, εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αλλαγή στην ονομασία της Ταϊβάν ήταν λειτουργική απόφαση. 

Οι αξιώσεις της Κίνας στη νησιωτική χώρα είναι μια συχνή εστία έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών, καθώς οι πολίτες της δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να διοικούνται από το αυταρχικό καθεστώς του Πεκίνο. 

Η κυβέρνηση της Κίνας ποτέ δεν έχει εμπλακεί στα πολιτικά δρώμενα της Ταϊβάν, όπως επίσης η κυβέρνηση της χώρας δεν λογοδοτεί στο Πεκίνο για το πώς ασκεί την εξουσία της.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News