Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 21:30
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπεζ Βιβλίο της Fed: «Κατέβασε ταχύτητα» η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο

Μπεζ Βιβλίο της Fed: «Κατέβασε ταχύτητα» η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει την ανάκαμψη η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, όπως επισημαίνει η Federal Reserve στο Μπεζ Βιβλίο της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες οδήγησαν σε «οπισθοχώρηση» τους κλάδους της εστίασης, των ταξιδιών και του τουρισμού, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία. Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και προς πώληση κατοικιών, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed έκαναν επίσης λόγο για βελτίωση της απασχόλησης στο σύνολό της, όμως παρότι ο ρυθμός των προσλήψεων δεν ήταν ο ίδιος σε όλες τις περιοχές, υπογραμμίζοντας και το πρόβλημα των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό που προκλήθηκε από τις αυξημένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών και τα παρατεταμένα επιδόματα ανεργίας.

Αναφορικά με το tapering, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν αρχίσει να καταπιάνονται με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των αγορών που κυμαίνονται μηνιαίως αυτή τη στιγμή στα 120 δισ.δολάρια, όμως τα απρόσμενα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση της προηγούμενης Παρασκευής θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική αυτή. «Η μετάλλαξη Δέλτα ασκεί πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και στην απασχόληση και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φαίνεται να επιβραδύνεται. Θέλω να δω μεγαλύτερη βελτίωση στην αγορά εργασίας προτού αποφασίσω ότι η οικονομία είναι έτοιμη για να αρχίσει η Fed το tapering», ανέφερε ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News