Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. το 2022

Eurogroup: Καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. το 2022

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγή στάσης και για επαναφορά εν ισχύ των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2022, παρά τη βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής.

Η επικείμενη επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., παρότι δεν βρίσκεται μεν στην ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης, είναι φυσικό να συγκενρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι, όταν η Κομισιόν κηρύξει την επανέναρξη της διαδικασίας, το Eurogroup θα καταπιαστεί με το ζήτημα και «δεν θα περιμένει αδρανές» έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίμαχα σημεία είναι «σύνθετα» και ότι «ακόμα και στο ιδανικό σενάριο θα χρειαστεί καιρός» για να επιτευχθεί συναίνεση για την αναθεώρηση των κανόνων, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, βάσει των θερινών προβλέψεων του Ιουλίου, να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του έτους, νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η διαδικασία κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών από τα κράτη-μέλη έχει προχωρήσει και «πολλές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στείλουν τα προσχέδια στα κοινοβούλιά τους». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγή στάσης και για επαναφορά εν ισχύ των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2022.

Σε ό,τι αφορά στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων – ζήτημα που επίσης θα συζητηθεί αύριο από τους υπουργούς – επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Ο κίνδυνος ενός κύματος χρεωκοπιών «δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει απομακρυνθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Η προοπτική είναι σημαντικά πιο ευοίωνη». Καθώς θα συνεχίσουν να αποσύρονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ανέφερε, οι πτωχεύσεις «θα αυξηθούν, αλλά όχι κατά πολύ», σημειώνοντας τη σχετική ικανοποίηση του Eurogroup για τις εξελίξεις αυτές.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και για τις εργασίες της ΕΚΤ σχετικά με το ψηφιακό ευρώ. Το Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα ξεκινήσει μία σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με το ψηφιακό ευρώ τον Νοέμβριο, εστιάζοντας στο σκοπό και τη γενική του χρησιμότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News