Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Τέλος στην σταθερότητα των επιτοκίων – Αναμένεται μείωση σύντομα

Ομιλία του Καβτσίογλου από την Άγκυρα

Τουρκία: Τέλος στην σταθερότητα των επιτοκίων – Αναμένεται μείωση σύντομα

Η άνοδος του πληθωρισμού απασχολεί εκ νέου την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, έπειτα από μερικούς μήνες σταθερότητας στο επιτόκιο δανεισμού, που είχε καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές. Μολονότι η λίρα είχε μόλις αρχίσει να μετριάζει τις απώλειες του τελευταίου έτους και σημείωνε καλή απόδοση περί τα τέλη του Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Πρόκειται για πάγια τακτική του Τουρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, υπό τις εντολές του οποίου λειτουργεί η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αμέσως μετά τις υπόνοιες για μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, η λίρα άρχισε να σημειώνει απώλειες. Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης της γείτονος χώρας, Σαχάπ Καβτσίογλου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του νωρίτερα μέσα στο έτος, υποσχέθηκε πως θα φροντίσει να διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού σε επίπεδο άνω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι τιμές των προϊόντων σκαρφάλωσαν τον Αύγουστο στο 19,25%, άνω του επιπέδου του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 19%. «Οι πρωτοφανείς συνθήκες, ιδίως εξαιτίας της πανδημίας, αυξάνουν τη σημασία των δεικτών του πληθωρισμού», δήλωσε σήμερα ο Καβτσίογλου σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Παγκοσμίως, όταν αποφασίζεται η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι δείκτες του πληθωρισμού, εκτός από τους προσωρινούς παράγοντες που πηγάζουν από κλάδους εκτός της επιρροής της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνονται υπόψιν ως βάση», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί παρακολουθούν τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων, τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και την επίπτωση της ανόδου του πληθωρισμού στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό».

Ο Καβτσίογλου, ο οποίος διατήρησε σταθερό  το επιτόκιο αναφοράς για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση τον Αύγουστο, δέχεται πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για μείωσή του εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον τέταρτο κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από το 2019. Οι προκάτοχοί του έχασαν τις θέσεις τους, διότι προχώρησαν σε υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά τα δεδομένα του Τούρκου προέδρου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News