Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικοί τραπεζίτες: Η Ε.Ε. θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ

Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη

Κεντρικοί τραπεζίτες: Η Ε.Ε. θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ.  

Την έκκληση αυτή απευθύνουν με κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν 25 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας 

Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες επιθυμούν να τονίσουν ιδιαίτερα ότι τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την Ε.Ε. αποκλίσεις από τους κανόνες. 

Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε, όπως τονίζεται στην επιστολή. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα.  Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια, καταλήγει η ανακοίνωση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News