Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 14:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο 

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω της ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το β΄τρίμηνο του 2021 προχώρησε η Eurostat, η οποία βρήκε μεγάλη στήριξη από τις καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες κατέγραψαν ισχυρή ανάκαμψη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, έτρεξε με ρυθμό 2,2% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση και σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ κατέγραψε ένα εντυπωσιακό 14,3%. Και οι δύο τελικές αναγνώσεις ήταν υψηλότερες από το 2% και το 13,6% των προκαταρκτικών στοιχείων. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1% και 13,1% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. 

Στις επιμέρους χώρες και συγκρινόμενες οι επιδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, η Ιρλανδία αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με ρυθμό 6,3%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, (4,9%), την Λετονία (4,4%) και την Εσθονία (4,3%), την Αυστρία (3,6%) και την Ελλάδα (3,4%). 

Στον αντίποδα «ουραγοί» με αρνητικούς αριθμούς ανάπτυξης ήταν η Μάλτα και η Κροατία με ρυθμούς -0,5% και -0,2% αντίστοιχα. 

Όπως επισημαίνει η Eurostat στην ανακοίνωσή της, οι δαπάνες των νοικοκυριών συνεισέφεραν 1,9% στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τις κυβερνητικές δαπάνες και τις επενδύσεις να προσθέτουν από τη μεριά τους 0,3% και 0,2% αντίστοιχα. 

Ωστόσο οι ελλείψεις στα αποθέματα τράβηξαν προς τα πίσω το ΑΕΠ κατά 0,2%, ενώ η επίδραση του εμπορίου στη συνολική επίδοση ήταν μηδαμινή. 

Στην ίδια ανακοίνωση η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία παρείχε τα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία έδειξαν ότι σε τριμηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,7% και κατά 1,8% σε ετήσια. 

Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή το β΄ τρίμηνο συγκρινόμενο με το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς την είχε η Λετονία (5,7%) και ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Ελλάδα με ποσοστό 2,8%, μετά από δύο τρίμηνα με αρνητική επίδοση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News