Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 18:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Ανακωχή στον πόλεμο του λουκάνικου – Νέα παράταση στην προθεσμία

Brexit: Ανακωχή στον πόλεμο του λουκάνικου – Νέα παράταση στην προθεσμία

Εκεχειρία στον «πόλεμο του λουκάνικου» αναμένεται πως θα πραγματοποιήσουν Ε.Ε. και Βρετανία, παρατείνοντας την περίοδο χάριτος στους περιορισμούς των τροφίμων που μπορούν να διασχίσουν το σύνορο από τη Βρετανία στη Βόρειο Ιρλανδία χωρίς ελέγχους.

Υπό την αρχική συμφωνία για το Brexit, το εμπόριο κατεψυγμένων κρεάτων και φρέστκων λουκάνικων στη Βόρειο Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία θα έπρεπε να ρυθμιστεί εκ νέου μέχρι τον Ιούνιο. Οι έξι επιπλέον μήνες από την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. δόθηκε προκειμένου οι επειχειρήσεις να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες και στην γενικότερη κατάσταση του Brexit. Ωστόσο, αντ’ αυτού οδήγησε στον λεγόμενο «πόλεμο του λουκάνικου». Οι δύο πλευρές μετρίασαν τις εντάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατείνοντας την προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, αλλά φαίνεται πως η προθεσμία θα παραταθεί εκ νέου, καθώς οι διαφορές δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

Η νέα παράταση θα ανακοινωθεί σύντομα ενδεχομένως και αύριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ωστόσο, δεν έχει διευρινιστεί ακόμη ο χρόνος της παράτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανία και Ε.Ε. προσπαθούν να επιλύσουν το εν λόγω ζήτημα, ωστόσο η Βρετανία ζητά αλλαγές σε σημείο της συμφωνίας του Brexit, το οποίο ουσιαστικά διατηρεί τη Βόρειο Ιρλανδία στην εμπορική ζώνη της Ε.Ε. Μεγάλο μέρος των φορτίων από τη Βρετανία πρέπει να ελέγχεται στα σύνορα, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News