Business & Finance Κυριακή 5/09/2021, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ανάπτυξη τουλαχιστον 5,8% το 2021

Ιταλία: Ανάπτυξη τουλαχιστον 5,8% το 2021

Ανάπτυξη με ρυθμό τουλάχιστον 5,8% αναμένεται φέτος για την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της γείτονος χώρας, Ντανιέλε Φράνκο. Η ανοδική πορεία της ιταλικής οικονομίας, η οποία ανακάμπτει από τους κραδασμούς της πανδημίας, ενδέχεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και επίτευξη των στόχων της ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους. «Βλεπουμε μία αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε χαρκατηριστικά ο Φρανκο στο πλαίσιο του Ambrosetti Forum στη Βόρειο Ιταλία.

Μόλις λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο, οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης έθεταν στόχο στο 4,5% για φέτος σε ετήσια βάση. Επίσης, ανέμενε ότι το επίπεδο του χρέους θα διαμορφωθεί στο 160% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11,8%.

Η ιταλική οικονομία ανακάμπτει με τους ταχύτερους ρυθμούς από τη δεκαετία του 1970. Ενδεικτικά, η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο και στις επικοινωνίες έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την επέλαση της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει δέσμη μέτρων στήριξης αξίας 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Η Ιταλία θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική», σημείωσε ο Φράνκο.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι είχε τονίσει «αυτοί που έχουν πέσει περισσότερο ανακάμπτουν περισσότερο». «Η πραγματική δοκιμασί αθα είναι να διατηρήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης αρκετά υψηλότερα από εκεί που βρισκόταν πριν την πανδημία, τότε θα δούμε αν η οικονομία μπορεί να γίνει δομικά πιο σταθερή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News