Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Τα στοιχεία για την απασχόληση «έριξαν» τις τιμές

Πετρέλαιο: Τα στοιχεία για την απασχόληση «έριξαν» τις τιμές

Σε πτώση γύρισαν οι τιμές πετρελαίου, από τη στιγμή που τα πολύ κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο έδειξαν ότι η ανάκαμψη «κατέβασε ταχύτητα» εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας.  

Ωστόσο, οι απώλειες συγκρατήθηκαν από τις ανησυχίες ότι η αμερικανική προσφορά θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη μετά τις ζημιές που προκάλεσε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ο τυφώνας Άιντα, ο οποίος οδήγησε σε μείωση της παραγωγής. Παραγωγή της τάξης των 1,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως έχει επηρεαστεί στον Κόλπο του Μεξικού, όπως ανέφεραν πηγές, κατάσταση που θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να αποκατασταθεί. Αυτό σημαίνει ότι και τις επόμενες μέρες, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να βρει κάποια στηρίγματα.  

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 0,70% στα 72,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο κοντά στα 69 δολάιρα με πτώση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο, η τιμή brent ενισχύθηκε 1,3% και η τιμή αργού 0,8%.  
 
«Αναμφισβήτητα, οι τιμές πετρελαίου επηρεάστηκαν από τα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία σαφώς συνδέονται με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Πρόκειται για μία υπενθύμιση ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζήτηση», αναφέρει ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital. 

Αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών εν μέσω της «σφιχτής» προσφοράς και των ενδείξεων για ανάκαμψη της ζήτησης. «Με μία αγορά που εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, οι τιμές πετρελαίου φαίνονται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για περαιτέρω ράλι», εκτιμά ο Εντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News