Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 19:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις: Kρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Επιχειρήσεις: Kρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά καταρρίπτουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομίες επαναλειτουργούν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια, τη στιγμή όμως που η προσφορά μειώνεται ολοένα και περισσότερο. O συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία της Ευρώπης αλλά και τις επιχειρήσεις, ειδικά εν όψει του χειμώνα, όπως προειδοποιούν κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων. 

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί πληθωρισμό και εντείνει τις ανησυχίες ότι οι βιομηχανίες που εξαρτώνται από την ενέργεια, από εταιρείες λιπασμάτων έως χαλυβουργίες και παραγωγούς τροφίμων, θα χρειαστεί να «κατεβάσουν ταχύτητες». 

«Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου αποτελούν πρόβλημα για την Ευρώπη», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Enel, Φραντσέσκο Ταράτσε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. 

Οι τιμές σημειώνουν ράλι, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, οπότε η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή. Αυτό συνέβη επειδή ο παρατεταμένος χειμώνας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους άδειασε τα αποθέματα της Ευρώπης, τα οποία τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία περίπου δεκαετία. Ο διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV, Αλφρεντ Στερν, αναφέρει ότι «τώρα όλα εξαρτώνται από το πόσο βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας». 

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ήδη ωθήσει τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές έκαναν άλμα 3% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το στόχο 2% της ΕΚΤ. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποιούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, απέχοντας μόλις 50 σεντ του ευρώ από το ιστορικό υψηλό τους. 

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες της, την ώρα όμως που η κορυφαία προμηθεύτρια, η Ρωσία, αντιμετωπίζει και η ίδια κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει και τις εξαγωγές της ακόμη περισσότερο, καθώς την ίδια ώρα αυξάνεται και η ζήτηση από την Ασία. 

Το ράλι των τιμών απειλεί και τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στο φυσικό αέριο για να κάνουν τη μετάβαση σε πηγές ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, αναφέρουν κάποια εταιρικά στελέχη. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών έχει ανεβάσει στα ύψη και τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στην Ευρώπη, εξέλιξη που ενδεχομένως να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν περισσότερο ορυκτά καύσιμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News