Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα 

Τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ έτρεξε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση

Ευρωζώνη: Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς τον Αύγουστο, παρά τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα σε σχέση με τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59 μονάδες τον Αύγουστο, από το υψηλό 15 ετών των 60,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερα από τις πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 59,5 μονάδες. 

«Το θετικό μομέντουμ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δείχνει να ατονεί, όπως υποδεικνύουν οι πρόσφατες έρευνες και οι δημοσιεύσεις των μακροοικονομικών στοιχείων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ανάκαμψη μπορεί να συνεχίσει με να πορεύεται με έναν αξιοπρεπή ρυθμό για να κλείσει όσο πιο γρήγορα το κενό σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα», τονίζει ο Μπερτ Κόλινζ της ING. 

Σύμφωνα με poll του Reuters που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει ρυθμό 2,2% κατά το τρέχον τρίμηνο, ενώ η IHS Markit στις δικές της προβλέψεις κάνει λόγο για επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα στο τέλος του 2021 ή ακόμη και νωρίτερα. 

Για την οικονομία της Ευρωζώνης όπως και για όλες σχεδόν τις οικονομίες του κόσμου, οι ανησυχίες εστιάζονται σε έναν και μόνο μακροοικονομικό δείκτη: στον πληθωρισμό. Τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ έτρεξε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, αισθητά υψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοστό 2%. Η ΕΚΤ παραμένει εφησυχαστική, με την επίσημη θέση της να είναι ότι η επιτάχυνση αυτή είναι παροδική και οφείλεται στις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Αυτή η έλλειψη διατήρησε το κόστος των πρώτων υλών στα ύψη και συγκεκριμένα στις 69,5 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 69,9 μονάδων τον Ιούλιο. Οι ανατιμήσεις και οι φόβοι για ένα νέο lockdown καθώς η μετάλλαξη Δέλτα της Covid-19 μαίνεται, έφερε τον δείκτη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Αύγουστο, στις 68,9 μονάδες από 69,1 μονάδες τον Ιούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News