Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σημάδια ανησυχίας – Πτώση 2,3% στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης

Ανοδική κίνηση σε ετήσιο επίπεδο

Νέα σημάδια ανησυχίας – Πτώση 2,3% στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης

Μικρή πτώση εμφάνισαν τον Ιούλιο του 2021 οι λιανικές πωλήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην Ε.Ε. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο).

Σε ετήσιο επίπεδο (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020), ωστόσο, οι πωλήσεις του λιανεμπορίου αυξήθηκαν κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους στα κράτη του ευρώ, σε μηνιαία βάση ξεχώρισε το -3,5% στα βιομηχανικά προϊόντα και το -1,6% στα καύσιμα κίνησης.

Σε ετήσια βάση, αντίθετα, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στον κλάδο των βιομηχανικών προϊόντων (4,8%), καθώς και στον κλάδο των τροφίμων – ποτών – καπνού (1,1%).

Ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, η υψηλότερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (5,9%) και τη Γερμανία (5,1%), ενώ η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στη Βουλγαρία (20,2%) και την Κροατία (12,9%). 

Η μηνιαία πτώση κατά 2,3% έρχεται να αυξήσει τις ανησυχίες των αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη έχει απολέσει το πρότερο momentum, καθώς έχει ήδη φάσει στο ανώτατο δυνατό σημείο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News