Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 21:45
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Aλουμίνιο: Γιατί η τιμή του βρίσκεται σε υψηλό 10ετίας

Aλουμίνιο: Γιατί η τιμή του βρίσκεται σε υψηλό 10ετίας

Σε υψηλά 10ετίας έχουν εκτιναχθεί οι τιμές αλουμινίου, καθώς έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η ζήτηση για χρήση σε κουτάκια αναψυκτικών, για αεροσκάφη και για κατασκευές. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου έχουν αυξηθεί κατά ένα-τρίτο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στα 2.650 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Οι τιμές είναι αυτή τη στιγμή κατά 80% υψηλότερες από τα χαμηλά του Μαίου του 2020. 

Η αύξηση των τιμών έχει δώσει ώθηση και στους παραγωγούς που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με υπερπροσφορά όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η μετοχή της Alcoa έχει κάνει άλμα μεγαλύτερο του 90% το 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο 20% του δείκτη S&P 500. Αντίστοιχα, η μετοχή της νορβηγικής Norsk Hydro έχει αυξηθεί περίπου 50%.  

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή ποσότητα αλουμινίου που θα μπορούσε να διοχετευθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα όμως είναι ότι μία μεγάλη ποσότητα του μετάλλου βρίσκεται στην Ασία και οι αγοραστές σε ΗΠΑ και Ευρώπη δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση. Στα λιμάνια του Λος Αντζελες επικρατεί συνωνισμός από τις παραγγελίες των επιχειρήσεων που προσπαθούν να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους και να προετοιμαστούν για την εορταστική περίοδο των φετινών Χριστουγέννων. Συνεπώς, τα κοντέινερς για τη μεταφορά φορτίου βρίσκονται σε περιορισμένη προσφορά, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και οι τιμές των ναύλων. 

«Δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα αλουμινίου αυτή τη στιγμή στη Β.Αμερική», αναφέρει ο Ρόρι Χάρβεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Alcoa. 

Τα αποθέματα αλουμινίου έχουν μεταφερεί από μέρη όπως το Ρότερνταμ της Ολλανδίας σε αποθηκευτικά κέντρα της Μαλαισίας, με εύκολη πρόσβαση στην κινεζική αγορά αλλά μακριά από τα βιομηχανικά κέντρα της Δύσης. 

Επίσης, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε εντυπωσιακά από την αρχή της πανδημίας, η παραγωγή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, εν μέρει εξαιτίας των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια και των αυστηρότερων περιορισμών στην χρήση ενέργειας στην Κίνα. 

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγείς αλουμινίου, επέβαλε φόρο στις εξαγωγές μετάλλου αυτό το μήνα, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα του μετάλλου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News