Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 19:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα σώσει οικονομικά το Αφγανιστάν;

Ποιος θα σώσει οικονομικά το Αφγανιστάν;

Τουρκία, Κίνα, Ρωσία έχουν βλέψεις για ρόλο και λόγο στο Αφγανιστάν, μετά την απομάκρυνση των ΗΠΑ και της Δύσης και το χάος που κυριαρχεί από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία. Ωστόσο είναι ένας άλλος παίχτης, που σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, μπορεί πραγματκά να έχει κεντρικό ρόλο στην κρίση. 

Ο λόγος για το Κατάρ. Η Ντόχα φιλοξένησε εξάλλου τις συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ταλιμπάν, οι οποίες προηγήθηκαν του τωρινού χάους και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο να συνδράμει διεθνείς οργανισμούς να διασφαλίσουν το ασφαλές τους πέρασμα από την Καμπούλ. 

Το μικρό και πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο έχει λόγους να αναμειχθεί περισσότερο στην οικονομική στήριξη του Αφγανιστάν. Ισως αυτό να φαίνεται τρελό σε μία πρώτη ανάγνωση. Όμως είναι ένας από τους λόγους που το 2017 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, ήταν ότι θεωρούσαν πως είχε πολύ στενές διασυνδέσεις με τους ισλαμιστές. 

Η Ντόχα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά εάν χρηματοδοτήσει τώρα το Αφγανιστάν, θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν. Και οι Ταλιμπάν, πέραν από το ότι φέρεται να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμορφώνουν και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση ανάλογων ομάδων. Κι ενώ το Κατάρ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, θα δώσει, εάν το κάνει, μια πραγματικά αλλόκοτη εικόνα.

Όλοι ανανγνωρίζουν πάντως ότι το Αφγανιστάν είναι στα όρια της οικονομικής διάλυσης. Η πλήρης κατάρρευση είναι κάτι που ακόμη και όσοι κλείνουν τις στρόφιγγες στους Ταλιμπάν θέλουν να αποφευχθεί. Και τούτο γιατί θα πυροδοτούσε ακραίες εκδηλώσεις βίας. 

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά «παγώσει» τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, ύψους 9,5 δισ. δολαρίων, ενώ το 75% του προϋπολογισμού της χώρας, ο οποίος χρηματοδοτείται έξωθεν, τίθεται εν αμφιβόλω. Πάντως, υπάρχει προηγούμενο όσον αφορά τη διεθνή βοήθεια από μέρους του Κατάρ. Είχε υποσχεθεί περισσότερα από 8 δισ. δολάρια σε απευθείας βοήθεια υπό τη μορφή δανείων, ομολόγων και δωρεών στην Αίγυπτο, όταν οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέλαβαν την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις του 2011. Το να θέσει τον εαυτό της η Ντόχα ως βασική διαμεσολαβήτρια σε μια περιφερειακή κρίση ταιριάζει με την ευρύτερη στρατηγική ασφαλείας την οποία εφαρμόζει. Ενας από τους λόγους που τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ, ύψους 300 δισ. δολαρίων, αγοράζουν δυτικές εταιρείες, είναι πως έτσι το εμιράτο διαμορφώνει μια καλή εικόνα για τον εαυτό του και έχει και πολλούς που θα σπεύσουν να το υπερασπιστούν όταν στη «γειτονιά» του η κατάσταση είναι πολύ ρευστή.

Μια άλλη πτυχή της στρατηγικής ασφαλείας του Κατάρ έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν ευρεία στρατιωτική βάση στην περιοχή. Παρά τη χαοτική έξοδο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που επέσπευσε η δολοφονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Ισλαμικό Κράτος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα χάσει, εάν το Αφγανιστάν καταρρεύσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News