Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 16:23
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

Amazon: Δικαστικές «περιπέτειες» αυτή τη φορά στην Ινδία

Amazon: Δικαστικές «περιπέτειες» αυτή τη φορά στην Ινδία

Αγωγή εναντίον της Amazon κατέθεσε εκ νέου η India’s Future Retail σήμερα Σάββατο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, στην τελευταία της προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 3,4 δισ. δολαρίων, την οποία αμφισβητεί η αμερικανική εταιρεία.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε αφότου η Future, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στην Ινδία, με περισσότερα από 1.700 καταστήματα -μεταξύ άλλων και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Big Bazaar-, συνήψε πέρυσι μια συμφωνία για πώληση των επιχειρήσεων λιανικής στη Reliance, απόρροια του πλήγματος που δέχθηκαν οι δραστηριότητές της ελέω της πανδημίας.

Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, αποφάνθηκε ότι η προσωρινή απόφαση ενός διαιτητικού οργάνου στη Σιγκαπούρη τον Οκτώβριο του 2020, με την οποία έθεσε σε αναμονή της συμφωνία της Future με τη Reliance -μετά την καταγγελία της Amazon- είχε ισχύ στην Ινδία.

Στην αγωγή της μεγαλύτερη από 6.000 σελίδες, η Future υποστηρίζει ότι εάν η συμφωνία με τη Reliance δεν ολοκληρωθεί, θα προκληθεί «αδιανόητη» ζημιά στον όμιλο, με πιθανές απώλειες 35.575 θέσεων εργασίας, ενώ θα βρεθούν προ κινδύνου αθέτησης τραπεζικά δάνεια και χρεόγραφα αξίας η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 280 δισ. ρουπίες (3,81 δισ. δολάρια).

«Είναι εξαιρετικά επείγον να εξετασθεί αυτό το υπόμνημα», υπογραμμίζει ο σύμβουλος της εταιρείας στην αγωγή.

Η Amazon κατηγορεί την ινδική εταιρεία για παραβίαση συμβάσεων όταν πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στον ηγέτη των λιανικών πωλήσεων Reliance πέρυσι, με τη Future να υποστηρίζει ότι δεν έχει προβεί σε καμιά παράβαση.

Η τελική έκβαση της αντιδικίας στην οποία εμπλέκονται δύο εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μουκές Αμπάντι της Reliance, θεωρείται ότι θα αναδιαμορφώσει το λιανικό εμπόριο στην Ινδία, το οποίο πλήττεται από την πανδημία και θα είναι καθοριστικό στο εάν η Amazon μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Reliance στην λιανική αγορά της χώρας, αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News