Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 17:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Εντός του 2021 η έναρξη του tapering – Αργεί η αύξηση των επιτοκίων

Fed: Εντός του 2021 η έναρξη του tapering – Αργεί η αύξηση των επιτοκίων

Τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ άνοιξε επιτέλους ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ.

Από το ψηφιακό βήμα του συνεδρίου Jackson Hole, ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (το λεγόμενο tapering), είναι πιθανό να αρχίσει πριν το τέλος του 2021.

«Η αμερικανική οικονομία έχει φθάσει σ’ ένα σημείο, όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη νομισματική στήριξη» τόνισε, μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας τη θετική πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ (ανάπτυξη 6,6% στο β’ τρίμηνο).

«Εφόσον η οικονομική πρόοδος συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε πριν το τέλος του 2021 τη μείωση της ποσότητας των ομολόγων που αγοράζουμε κάθε μήνα» συνέχισε ο Πάουελ. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται αυτή την στιγμή σε 120 δισ. δολάρια μηνιαίως, ένα ποσό που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη των αμερικανικών και των διεθνών χρηματιστηρίων. 

Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, καθώς «πρέπει να διανύσουμε πολύ έδαφος» μέχρι η οικονομία να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδα της απασχόλησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, αισθητά κάτω του 14,8% τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, η αορά εργασίας ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ-κρίσης επίπεδα (η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2020 βρισκόταν στο 3,5%).

«Ο χρόνος και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης δεν αποτελεί απευθείας ένδειξη σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για τα οποία αποφασίζουμε με πιο αυστηρά κριτήρια» συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να «καλμάρει» τις ανησυχίες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, παραδέχθηκε ότι ο δείκτης τιμών βρίσκεται αρκετά άνω του 2%, το οποιο αποτελεί και τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, εξηγώντας βέβαια ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές και όχι μόνιμες. «Τελικά ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επίπεδα του στόχου μας».

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, και στην παραλλαγή Δέλτα, αναγνωρίζοντας ότι δημιουργεί «βραχυπρόθεσμους κινδύνους» για την ανάκαμψη της απασχόλησης. Βέβαια, επέμεινε ότι οι προοπτικές είναι καλές και δείχνουν ότι κινούμαστε προς την πλήρη ανάκτηση των απωλειών. 

moneyeview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News