Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 18:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν χρυσό σαν… τρελοί

Η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλό 12 ετών

Γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν χρυσό σαν… τρελοί

Μπορεί η προοπτική απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει θορυβήσει πολλούς επενδυτές χρυσού, αλλά οι Γερμανοί συνεχίζουν απτόητοι τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτηση για τον χρυσό, είτε με τη μορφή φυσικής μπάρας είτε με τη μορφή φυσικών νομισμάτων, είναι η υψηλότερη από το 2009. Δηλαδή των τελευταίων 12 ετών.

Οι ειδικοί αποδίδουν εν πολλοίς τη μανιώδη αγορά χρυσού στην προσπάθεια θωράκισης των Γερμανών φορολογούμενων έναντι του κινδύνου αύξησης του πληθωρισμού.

«Ο φόβος του πληθωρισμού είναι στο DNA μας. Και τώρα ο κίνδυνος αυξάνεται» δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg o Raphael Scherer, επικεφαλής της Philoro Edelmetalle GmbH.

Οι πωλήσεις χρυσού της εταιρείας έχουν καταγράψει άνοδο κατά 25% σε σχέση με το 2020, όταν και πάλι παρατηρήθηκε ενίσχυση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο. «Οι προοπτικές για τα μέταλλα είναι πολύ θετικές» σπεύδει να προσθέσει. 

Τους προηγούμενους μήνες, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχουν οδηγήσει πολλούς Γερμανούς στην ασφαλή «αγκαλιά» του χρυσού, κάτι το οποίο παρατηρείται και σ’ άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News