Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 12:49
EUROSTAT - Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

Ε.Ε.: Αύξηση στα «λουκέτα», αλλά και άλμα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων

Ε.Ε.: Αύξηση στα «λουκέτα», αλλά και άλμα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων

Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρόλα αυτά ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat το δεύτερο τρίμηνο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ έκαναν άλμα κατά 53% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα – όταν η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία παρέμεναν «παγωμένες» από την πανδημία και τα lockdown.  

Line chart: Registrations of businesses and declarations bankruptcies , EU, quarterly data 2015Q1-2021Q2, seasonally adjusted, 2015=100

Όσον αφορά στις χρεοκοπίες, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 24% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για μία εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη, αφού έχουμε σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Αρκετοί αναλυτές φοβούνται κύμα λουκέτων και απολύσεων ότι θα αποσυρθεί πλήρως το δίχτυ ασφαλείας που απλώθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά την κρίση του νέου κορωνοϊού. 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν το δεύτερο τρίμηνο σε  26.370, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι πτωχεύσεις ήταν μόλις 4 – όσες ακριβώς και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News