Business & Finance Τρίτη 24/08/2021, 18:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα έβγαλαν οι επενδυτές που πόνταραν στα εμβόλια

Πόσα έβγαλαν οι επενδυτές που πόνταραν στα εμβόλια

Η πλήρης έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον FDA θεωρείται ένα σημείο καμπής στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αφού όπως επεσήμανε και ο δρ Άντονι Φάουτσι, θα ανοίξει τον δρόμο για να θέσουν οι ΗΠΑ την πανδημία υπό έλεγχο έως την άνοιξη του 2022, «πείθοντας» πολλούς από τους  ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Μαζί με τις δύο φαρμακευτικές, δικαιώνονται και οι επενδυτές που πόνταραν από το 2020 στις μετοχές τους, στοιχηματίζοντας ότι θα έπαιζαν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη κατά του ιού.

Αφότου ο FDA ενέκρινε πλήρως το εμβόλιό τους (το οποίο είχε έως σήμερα μόνο έγκριση για επείγουσα χρήση), η μετοχή της Pfizer απάντησε με άνοδο 2,5% και της BioNTech με 9,6%.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το εμβόλιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά για επείγουσα χρήση, από τη βρετανική κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας τα προγράμματα εμβολιασμού, η μετοχή της Pfizer έχει ενισχυθεί κατά 30%. Στην ίδια περίοδο, ο τίτλος της BioNTech εκτινάχθηκε κατά 207%.

Τα εμβόλια, συνήθως, δεν είναι τα πιο επικερδή προϊόντα για τις μεγάλες φαρμακευτικές, ειδικά εάν τα συγκρίνει κανείς με τα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

Όμως μία πανδημία που επηρεάζει όλο τον πλανήτη παράγει σημαντικά έσοδα για τον κλάδο. Η Morningstar προβλέπει ότι οι πωλήσεις του εμβολίου της Pfizer θα φτάσουν στα 35 δισ. δολάρια το 2021 και στα 39 δισ. δολάρια το 2022. Τα επόμενα χρόνια, ο οίκος αναμένει ετήσιες πωλήσεις 2 δισ. δολαρίων, καθώς οι πιο ευάλωτοι θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Άλλωστε, η πλήρης έγκριση του εμβολίου ανοίγει τον δρόμο ώστε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για περισσότερες κατηγορίες πολιτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News