Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρόσμενο «άλμα» στις τιμές σιτηρών στη Ρωσία – Βρίσκονται σε υψηλό 10ετίας

Τι πυροδοτεί την άνοδο

Απρόσμενο «άλμα» στις τιμές σιτηρών στη Ρωσία – Βρίσκονται σε υψηλό 10ετίας

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές σιτηρών στη Ρωσία, γεγονός το οποίο έχει πυροδοτήσει σειρά ανησυχιών για τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε πολλά είδη τροφίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για τον μήνα Αύγουστο εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, παρότι συνήθως αυτή την εποχή καταγράφεται πτώση των τιμών.

Κι αυτό, διότι εντός του Αυγούστου βγαίνουν οι νέες σοδειές, οι οποίες ανανεώνουν σημαντικά τα εγχώρια αποθέματα, ωθώντας σε πτώση τις τιμές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απρόσμενη άνοδος του φετινού καλοκαιριού οφείλεται στην αύξηση της «μαύρης» αγοράς, με αρκετούς αγρότες να κρατούν «κρυφά» αποθέματα, υπό τον φόβο της έξτρα φορολόγησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, με τον δείκτη τιμών να βρίσκεται αυτή την στιγμή ήδη στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. 

«Εάν οι τρέχουσες τιμές διατηρηθούν για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο, τότε θα υπάρξουν μέτρα για την σταθεροποίησή τους» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων της Ρωσίας, Eduard Zernin. 

Η Ρωσία, η οποία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως, επέβαλε τον Φεβρουάριο έναν ενιαίο – φλατ φόρο στους παραγωγούς. Προκειμένου ωστόσο, να αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, λίγους μήνες αργότερα αποφασίστηκε ο φόρος να μετατραπεί σε μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. 

Price near level last seen when export tax started

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News