Business & Finance Σάββατο 21/08/2021, 21:25
ΗΠΑ

Γέλεν: Στηρίζει νέα θητεία Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Γέλεν: Στηρίζει νέα θητεία Πάουελ στο «τιμόνι» της Fed

Την απερίφραστη υποστήριξή της στον επαναδιορισμό του Τζερόμ Πάουλε στο κορυφαίο αξίωμα της Fed προσφέρει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, όπως φέρεται να δήλωσε η ίδια σε κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με πηγές. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του για την ανανέωση της θητείας Πάουελ, κάτι που ενδεχομένως να ανακοινώσει επισήμως την Ημέρα Labor Day στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Πάουελ ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ το 2018 επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αντικαθιστώντας την Τζάνετ Γέλεν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει κάθε σχόλιο επί του θέματος. 

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει και άλλες πιθανές υποψηφιότητες για το κορυφαίο αξίωμα, σύμφωνα με τις πηγές. Μία ομάδα συμβούλων έχει ήδη πάρει συνεντεύξεις από υποψήφιους αξιωματούχους δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις τους σχετικά με την αγορά εργασίας. 

Η αβεβαιότητα ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθιστά πιο δύσκολη την αλλαγή ηγεσίας στην Φέντεραλ Ριζέρβ και μάλιστα εν μέσω κρίσης, όπως ανέφεραν δύο από τις πηγές. Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολοι για την Fed καθώς η νέα έξαρση του κορωνοϊού προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πορείας της νομισματικής πολιτικής. 

Για τον Πάουελ και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών και πολλών εκπροσώπων της Wall Street που τον θεωρούν ασφαλή επιλογή, η ένδειξη υποστήριξης από την Γέλεν λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία. Ο Πάουελ θα μιλήσει την προσεχή Παρασκευή στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, όπου πιθανόν να δώσει το σήμα για το πότε αλλά και για το πώς η Fed θα αρχίσει πιθανότατα να αποσύρει μέρος από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

Ενώ τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν κοντά στο μηδέν τουλάχιστον και το επόμενο έτος, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσονται υπέρ του tapering ευθύς αμέσως πριν ακόμη τελειώσει το τρέχον έτος. Ο Πάουελ πάντως από την πλευρά του δεσμεύθηκε να μην αιφνιδιάσει την αγορά με κάποια γρήγορη απόφαση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News