Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 15:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 17 μηνών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Απόκλιση μόλις 250.000 - 200.000 από τα κανονικά επίπεδα

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 17 μηνών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, σε ακόμη μία ένδειξη ισχυροποίησης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 29.000 και διαμορφώθηκαν σε 348.000 για την εβδομάδα 8 έως 14 Αυγούστου, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 (δηλαδή από την έναρξη της πανδημικής κρίσης).

Από τον Απρίλιο του 2020, όταν οι νέες αιτήσεις εκτινάχθηκαν στον αριθμό – ρεκόρ των 6,1 εκατ. τα εβδομαδιαία στοιχεία καταδεικνύουν μια σταθερή μείωση στα προ-κρίσης επίπεδα.

Εικόνα

Αυτή την στιγμή, ο εβδομαδιαίος αριθμός αποκλίνει κατά περίπου 200.000 – 250.000 αιτήσεις από τα «κανονικά» επίπεδα της προ-Covid εποχής.

Παρότι η αγορά εργασίας συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, το τελευταίο διάστημα έχουν ανακύψει φόβοι για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Κι αυτό, διότι τα νέα κρούσματα Covid βρίσκονται σε διαρκή άνοδο, κάτι το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επαναφοράς ορισμένων περιοριστικών μέτρων. 

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας να εκτινάσσεται σε 10,1 εκατ. έως τα τέλη του Ιουνίου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό το δεδομένο συνδέεται αφενός με την εξέλιξη της πανδημίας, αφετέρου με την έλλειψη δομών φιλοξενίας παιδιών (τα σχολεία είναι κλειστά), κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εργαζόμενους γονείς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 8,7 εκατ. πολίτες τον Ιούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News