Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 08:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ πάγωσε τη χρηματοδότηση του Αφγανιστάν

Το ΔΝΤ πάγωσε τη χρηματοδότηση του Αφγανιστάν

Προσπάθειες να αποκλειστούν οι Ταλιμπάν από πηγές χρηματοδότησης, που είχε το Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια, καταβάλλονται από τη Δύση. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν 9 δισ. δολάρια της κεντρικής τράπεζας, σειρά πήρε το ΔΝΤ, το οποίο ανακοίνωσε ότι η χώρα υπό τη διοίκηση των εξτρεμιστών δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στους πόρους του.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ΔΝΤ η απόφαση ελήφθη «καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο μέσα στη διεθνή κοινότητα το εάν θα αναγνωριστεί η νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν». Σημειώνεται ότι κεφάλαια ύψους 370 εκατ. δολαρίων επρόκειτο να εκταμιευθούν από το Ταμείο για το Αφγανιστάν στις 23 Αυγούστου. Η πρόσβαση στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ έχει επίσης μπλοκαριστεί. 

Χθες η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 9 δισ. δολαρίων, τα οποία ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν, DAB. Εξ αυτών τα 7 δισ. δολάρια διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Επιπλέον, η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει τις εισροές μετρητών προς το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η Ουάσιγνκτον και συνολικά η Δύση αντιμετωπίζουν εμπόδια στις προσπάθειές τους να ανακόψουν τις ροές χρηματοδότησης, καθώς έχουν να λειτουργήσουν μέσα από ένα δαίδαλο τυπικών τραπεζικών διαδικασιών. 

Σταθερή πηγή εσόδων για τους Ταλιμπάν είναι εξάλλου και το εμπόριο οπίου και ηρωίνης. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ήταν αυτό που τους κράτησε «ζωντανούς» αντιστοιχώντας στο 60% των εσόδων τους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News