Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 13:10
ΗΠΑ

Η αγορά εργασίας «μίκρυνε» πολύ για γυναίκες και baby boomers

Η αγορά εργασίας «μίκρυνε» πολύ για γυναίκες και baby boomers

H αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανακάμπτει και μάλιστα ταχύτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Αλλά αυτή η ανάκαμψη δεν αφορά τους πάντες. Κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκουν τις πόρτες της απασχόλησης κλειστές. 

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,9% τον Οκτώβριο. Έχουν έτσι καλυφθεί τα 2/3 του χαμένου εδάφους. Ωστόσο το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι 2,2% μικρότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο, με 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους να μένουν εκτός αγοράς εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης έχει μειωθεί στο 61,7% από 63,4% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal αυτοί που μένουν εκτός είναι σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό baby boomers και γυναίκες. Αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, αυτή τη φορά ήταν οι υπηρεσίες που δέχθηκαν το ισχυρότερο με διαφορά και πλήγμα, ενώ η μεταποίηση αποδείχθηκε ανθεκτική στον ιό. 

Κάποιοι από τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην αγορά εργασίας, εκτιμούν ειδικοί. Οι πρώην εργοδότες τους θα στραφούν σε νεότερους εργαζόμενους, με χαμηλότερους μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα κρατηθεί χαμηλά. Αλλά δεν σημαίνει επί της ουσίας δημιουργία νέων θέσεων- η οποία και είναι η ατμομηχανή για την ανάπτυξη μίας οικονομίας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News