Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 15:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καπνοβιομηχανία αποκτά ποσοστό σε εταιρεία που παράγει φάρμακα κατά του άσθματος

Αντιδράσεις στο Ην. Βασίλειο

Καπνοβιομηχανία αποκτά ποσοστό σε εταιρεία που παράγει φάρμακα κατά του άσθματος

Την απόκτηση του 22,61% των μετοχών της Vecturas, μιας βρετανική εταιρείας που αναπτύσσει φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα, προχώρησε η καπνοβιομηχανία Philip Morris International.

Μάλιστα, η πολυεθνική βιομηχανία, η οποία παράγει τα τσιγάρα Marlboro, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της.

Όπως είναι εύλογο, το οξύμωρο στοιχείο του εν λόγω deal είναι το γεγονός ότι μία καπνοβιομηχανία αποκτά μετοχές σε μία εταιρεία, η οποία παράγει φάρμακα κατά του άσθματος και των υπόλοιπων αναπνευστικών προβλημάτων. Ασθενειών δηλαδή, οι οποίες επιδεινώνονται ή και πολλές φορές προκαλούνται από το συστηματικό κάπνισμα. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, 35 ιατρικές οργανώσεις απέστειλαν τον Ιούλιο ανοιχτή επιστολή στη διοίκηση της Vectura, ζητώντας να απορρίψει την προσφορά εξαγοράς της Philip Morris. Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη επιστολή τονιζόταν ο κίνδυνος «σημαντικού πλήγματος στην έρευνα και την παραγωγή προϊόντων». 

Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες αντικαπνιστικές οργανώσεις της Βρετανίας, η British Thoracic Society, έσπευσε να παρέμβει στη δημόσια ζητήση, προειδοποιώντας ότι η εξαγορά ισοδυναμεί με «σύγκρουση ηθών». 

Από την πλευρά της, η Philip Morris έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της εκστρατείας του «smoke-free», προωθώντας μια σειρά προϊόντων εναλλακτικών των τσιγάρων, ενώ έχει δεσμευτεί να σταματήσει την πώληση τσιγάρων στο Ην. Βασίλειο εντός μίας 10ετίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News