Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H TSMC πιο πολύτιμη εταιρεία της Ασίας – Έριξε από τον θρόνο την Tencent

H TSMC πιο πολύτιμη εταιρεία της Ασίας – Έριξε από τον θρόνο την Tencent

H ταϊβανέζικη TSMC δεν είναι πια μόνο η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών του κόσμου. Κατέκτησε και τον τίτλο της πιο πολύτιμης επιχείρησης της Ασίας, εκθρονίζοντας τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Tencent και αφήνοντας πολύ πίσω γίγαντες της περιοχής, όπως η κορεατική Samsung ή η επίσης κινεζική Alibaba, αλλά και κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Toyota και Hyundai. 

Η άνοδος στην κορυφή είναι εν μέρει αποτέλεσμα της «επιίθεσης» που εξαπέλυσε ο Σι Τζινπίνγκ στις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, η οποία και έθεσε σε τροχιά μεγάλης πτώσης τις μετοχές τους. Είναι όμως και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι σήμερα η TSMC είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στον πλανήτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αφού η πανδημία προκάλεσε σημαντικό έλλειμμα μικροεπεξεργαστών. 

Η TSMC είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Apple, των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και κρατικών οργανισμών με κέντρα δεδομένων. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 538 δισ. δολάρια. Λίγο πιο πίσω έμεινε η Tencent με αξία 536 δισ. δολαρίων και στη τρίτη θέση η Alibaba με κεφαλαιοποίηση 472 δισ. δολαρίων. Οι δύο τελευταίες έχασαν 20 δισ. δολάρια έκαστη από την αξία τους μόνο χθες, καθώς δέχθηκαν νέο σφυροκόπημα στο χρηματιστήριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News